Zoek
Sluit dit zoekvak.

Australië stapt over op DAB+

Een groot deel van de Australische radiostations heeft de handen ineen geslagen voor de uitrol van Digital Audio Broadcasting (DAB). Vanaf mei 2009 kunnen inwoners van vijf grote steden bijna alle landelijke en lokale radiostations die actief zijn op FM en AM ook ontvangen via DAB. Om uitstekende geluidskwaliteit aan te kunnen bieden is gekozen om te gaan uitzenden via de nieuwe standaard DAB+. Inmiddels is een grote promotiecampagne gestart om de luisteraars op de hoogte te brengen.

Net als in Nederland en vele andere landen is DAB in Australië nog niet van de grond gekomen. Sinds eind 2003 wordt er getest in Sydney, waar momenteel drie multiplexen in de lucht zijn. Hierop zijn populaire stations als Mix FM, 2Day en Nova 96 9 te beluisteren, alsmede het landelijke station ABC Classic FM. Doordat nog steeds gebruikt wordt gemaakt van de verouderde MP2 techniek, verschilt de kwaliteit per radiostation. Een aantal radiostations zendt uit met een bandbreedte van 224 kbps, terwijl andere genoegen nemen met slechts 128 kbps, wat nog slechter klinkt dan FM. Lees verder in het DAB dossier.

Gerelateerde berichten