Elvis Duran aast op uitbreiding

Als het aan Elvis Duran ligt, zal zijn populaire ochtendshow binnenkort in grote delen van de Verenigde Staten op de radio te beluisteren zijn. Sinds kort is ‘Elvis Duran & The Morning Show’ namelijk beschikbaar via het distributienetwerk van Premiere Radio, dat ook verantwoordelijk is voor de verspreiding van de shows van Rush Limbaugh, Sean Hannity en Ryan Seacrest.

Elvis Duran presenteert alweer sinds 1996 de ochtendshow ‘Z Morning Zoo’ op de hitzender Z100 (WHTZ) in New York City. Sinds enkele jaren is de Morning Zoo ook op Y100 (WHYI) in Miami te beluisteren. Vorig jaar kwamen hier Q102 (WIOQ) in Philadelpia en 96.5 Kiss FM (WAKS) in Cleveland bij. Jarenlang was Duran ook op Max 106.3 (WHCY) in Blairstown, een dorp ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van New York, te beluisteren. Maar omdat het station verkocht wordt door Clear Channel is hier eind vorig jaar een einde aan gekomen.

Vanwege de uitbreiding werd de naam van de show vorig jaar gewijzigd van ‘Elvis Duran & The Morning Zoo’ naar ‘Elvis Duran & The Morning Show’. Nu wil Duran nog verder uitbreiden. Daarom is zijn show voortaan ook beschikbaar voor andere stations via Premiere Radio Networks.

Op de site van Premiere is precies te zien hoe elk uur van de show is opgebouwd (PDF) en hoe radiostations dit in kunnen passen in hun programmering. Het eerste blokje van Elvis begint ongeveer op ‘The Top of the hour’ en duurt ongeveer 11 minuten. Daarna krijgen radiostations exact negen minuten om zelf in te vullen. In dit blokje kan bijvoorbeeld lokale reclame, nieuws, weer en verkeer worden uitgezonden, alsmede muziek. Om ongeveer 20 over het hele uur begint Elvis met zijn tweede blokje van tien minuten, gevolgd door een minuut met landelijke reclame. Om de overgang van muziek naar het programma soepel te laten verlopen krijgt elk station een ID (naam van het station) ingesproken door Elvis, die door de laatste seconden van een plaat heen gespeeld wordt.

Na de landelijke reclame krijgen de stations weer exact negen minuten voor eigen lokale invulling, waarna Duran om ongeveer 40 over het hele uur begint met zijn derde en laatste blokje van ongeveer 11 minuten. Daarna volgen weer exact negen minuten die de stations zelf weer in mogen vullen.

Elvis Duran & The Morning Show wordt elke werkdag tussen 6 en 10 uur uitgezonden. Voor de zaterdag- en zondagochtend is een ‘Best of’ editie beschikbaar. Vaste ingrediënten van de ochtendshow zijn de ‘Phone Taps’, waarin nietsvermoedende luisteraars genadeloos in de maling worden genomen, de meest vreemde stunts met Greg T. ‘Stupid news’ met John Bell, de heeste roddels met Danielle Monaro en de vele parodieën en nepreclames van David Brody.

Ook perikelen van achter de schermen worden regelmatig op zender besproken. Zo had co-host Carolina Bermudez pas nog flinke onenigheid met producer Skeery Jones over een gesloopte laptop. Het voorval werd zelfs in het televisieprogramma ‘The People’s Court’ uitgevochten. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten