Search
Close this search box.

Jan Slagter wil niet tot het establishment behoren

Jan Slagter weigert zich aan te passen aan de heersende gedragsnorm in Hilversum. Dat vertelt de oprichter en directeur van Omroep Max aan Novum Nieuws. “Ik zal me gedragen, ik houd me aan de regels, ik ga naar de vergaderingen en als de KRO daar iets zegt waar ik het mee eens ben, dan zeg ik: de KRO heeft gelijk. Maar ik ga me niet op een bepaalde manier gedragen omdat dat zo hoort.”

Niet iedereen is het met de eigenwijze houding van Slagter eens, weet hij. “Zo riep Vera Keur, de directrice van de Vara, onlangs: ‘Jan moet zich een keer gaan gedragen, hij behoort nu tot het establishment’. Nou forget it! Dat zal ik nooit doen. Waarom moet ik daarbij horen? Omdat dat goed is? Nee, integendeel.”

Slagter vertelt onder meer lange vergaderingen te onderbreken voor een rookpauze. “Na een uur moet ik even roken, of we nou klaar zijn of niet.” Maar hij weigert bijvoorbeeld ook om deel te nemen aan de voorbespreking die altijd wordt gehouden voor de vergadering van de omroepdirecteuren. “Ten eerste omdat het altijd om negen uur ’s ochtends is. Daar heb ik geen zin in, dan moet ik ongeveer al om zes uur van huis. En daarnaast denk ik: als je opener bent naar elkaar, dan is zo’n vooroverleg toch nergens voor nodig?”

De 54-jarige omroepman onderscheidt zich niet alleen door zijn gedrag maar ook door zijn ideeën van de heersende mening bij de Publieke Omroep. Zo pleit hij voor een rigoureuze aanpak van het verzuilde omroepsysteem. “Uiteindelijk hoop ik dat er in Nederland straks drie, hooguit vier omroepen zijn. Dan kunnen de KRO, NCRV en EO samen, Max kan samen met de AVRO en de Tros, en de Vara, VPRO en BNN kunnen ook bij elkaar”, legt hij uit. “En dan wordt het allemaal veel efficiënter. Het wordt veel goedkoper en je hebt maar drie of vier directeuren. En uiteindelijk denk ik ook dat het publiek het dan beter begrijpt.”

Hij vertelt vaak met verwondering te kijken naar de inefficiëntie van het huidige omroepsysteem. “Het zou heel erg helpen als de 39f-omroepen worden opgeheven”, vindt hij. “Daar pleit ik ook al 4,5 jaar voor. Ik vind het namelijk echt van de zotte dat wij de RKK (Rooms-Katholiek Kerkgenootschap) hebben, die de missen uitzendt op zondagochtend, terwijl we ook de Katholieke Radio Omroep (KRO) hebben. Waarom zendt die de missen niet uit? Dat is toch raar? Dat kost ruim een miljoen per jaar.”

Slagter constateert ook dat veel omroepen vervreemd zijn van hun oorspronkelijke missie. “Al die omroepen hebben vier A4’tjes nodig om hun missie te omschrijven. Nou als je daar heel veel papier voor nodig hebt, is er volgens mij iets niet in orde. Ik kan het in twee zinnen zeggen: ‘Omroep Max is er voor de ouderen en probeert radio- en televisieprogramma’s te maken die passen in hun belevingswereld. En we proberen aan positieve beeldvorming te doen over ouderen”, zegt hij. “De missies van die omroepen zijn zo vervaagd. Het is niet meer de Katholieke Radio Omroep, hun motto is nu ‘goed leven’. Maar dat willen we toch allemaal? Moet ik daar dan een omroep voor in het leven roepen?” [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten