Zoek
Sluit dit zoekvak.

Movin 93 9 L.A. stopt; Rick Dees op straat

Radiodeejay Rick Dees raakt opnieuw zijn ochtendshow kwijt. Afgelopen vrijdag werd bekend dat Emmis na 2,5 jaar de stekker uit de Rhythmic oldieszender Movin 93 9 (KMVN) in Los Angeles trekt. Vanaf woensdag 15 april zal het station overschakelen op een Spaanstalig format, zo meldt OC Register.

Al bijna 30 jaar is Rick Dees een vertrouwd geluid in de ether van Los Angeles. Maar liefst 22 jaar lang presenteerde hij namelijk de ochtendshow op de hitzender 102.7 KIIS FM. In 2004 kwam er plotseling een eind aan dit avontuur. Dees werd aan de kant gezet, vermoedelijk omdat hij te oud geworden was. In september 2006 keerde Dees terug op de radio en wel bij Movin 93 9, een nieuw radiostation in Los Angeles, waar hij wederom in de ochtend te horen was.

Movin 93 9 kwam destijds in de plaats van de countryzender KZLA. Met de formatwijziging hoopte eigenaar Emmis meer en vooral jongere luisteraars te trekken. Aanvankelijk draaide Movin uptempo pophits van de jaren ’80, ’90 en nu. Helaas mislukte de missie, want het marktaandeel bleef op 1% steken. Eind 2007 werd daarom het format langzaam aan gewijzigd in uptempo pophits uit de jaren ’70 en ’80. Op de playlist staan momenteel Earth Wind and Fire, Janet Jackson, Sly Fox, Stevie Wonder, Duran Duran en Jermaine Stewart. Door de wijziging steeg het marktaandeel. In februari scoorde het station een marktaandeel van 1,8%, wat goed is voor de 24e plaats. En dat is te weinig om voldoende geld mee te verdienen.

Emmis heeft nu besloten om de stekker uit Movin 93 9 te trekken. Op 14 april zal het station voor het laatst te horen zijn. Dan zal Dees ook zijn allerlaatste ochtendshow presenteren. De man, die in de jaren ’70 een wereldwijde hit met ‘Disco Ducks’ scoorde, zegt het jammer te vinden dat het station gaat verdwijnen, maar begrijpt de beslissing. “Zo gaan zaken nu eenmaal. En ik doe nog steeds zaken met Emmis. Het is een geweldige opdrachtgever”. Daarmee doelt de deejay op het feit dat Emmis nog steeds wekelijks drie verschillende versies van zijn ‘Weekly Top 40’ afneemt. De hitlijst is elke week via honderden radiostations in de VS en 125 andere landen te beluisteren. Het huidige contract met Dees voor het maken van de ochtendshow loopt nog tot september. Tot die tijd zal het radiobedrijf het salaris van de deejay gewoon betalen.

Vanaf woensdag 15 april zal op de frequentie 93.9 FM in Los Angeles een nieuw Spaanstalig radiostation te horen zijn. Dit station zal geëxploiteerd gaan worden door het Mexicaanse radiobedrijf Grupo Radio Centro (GRC). De komende zeven jaar zal het bedrijf de frequentie huren van Emmis voor $7 miljoen per jaar. Tevens krijgt GRC in het zevende jaar de kans om de frequentie van Emmis te kopen voor $110 miljoen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten