Search
Close this search box.

Plasterk wil meer aandacht seksualisering media

Scholen moeten meer aandacht geven aan het omgaan met seksueel getinte beelden in de media. Minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) schrijft vrijdag in een Kamerbrief dat hier in het huidige aanbod van lespakketten nog weinig aandacht voor is. Hij wil dat jongeren meer nadenken over de stereotypen die op zenders als MTV worden getoond.

In onderzoeken die de minister heeft laten uitvoeren wordt geconcludeerd dat zowel autochtonen als allochtonen er een dubbele moraal op nahouden, al leeft die moraal sterker bij Turkse en Marokkaanse jongeren. Een jongen is ‘stoer’ als hij met veel meisjes het bed in is gedoken, een meisje is echter een ‘hoer’ als ze met veel jongens de lakens heeft gedeeld. Ook vinden zowel jongens als meisjes dat de meiden de grenzen moeten stellen, ‘omdat jongens nou eenmaal zo zijn’.

De minister schrijft dat hij zenders als MTV niet kan verbieden erotisch getinte beelden uit te zenden. Wel geven de muziekzenders met een kijkwijzer aan of videoclips geschikt zijn voor jongeren.

Door de seksualisering van de media zouden vooral autochtone meisjes onzekerder worden over hun uiterlijk. Daarentegen zijn Antilliaanse en Surinaamse meiden, die volgens de onderzoekers vaak naar TMF en profielsites kijken, ‘opvallend tevreden’ met hun uiterlijk. [Novum/Radio.NL] 

Gerelateerde berichten