De publieke omroep (NPO) wil niet opdraaien voor de kosten die het financiële wanbeheer van omroep Llink mogelijk oplevert. Als de NPO er ook maar een cent bij inschiet, zijn we bereid naar de rechter te stappen”, zo vertelt NPO-bestuurder Cees Vis in het NRC Handelsblad. De publieke omroep die inmiddels vijf jaar uitzendt, kampt met een tekort van ruim 1 miljoen euro.
De rechtbank heeft Llink eind februari surseance van betaling gegeven en Llink heeft een bezuinigingsplan voorgelegd aan het Commissariaat. Het is nog niet duidelijk of de waakhond van de media dit plan ook echt goedkeurt. Het is Llink wel gelukt voor 1 april 150 duizend leden aan zich te binden, waarmee de omroep naar eigen zeggen zijn bestaansrecht heeft bewezen. De waakhond moet deze gegevens nog wel controleren.
NPO-bestuurder Vis baalt van het wanbeleid van Llink. “Het interne toezicht heeft volledig gefaald. Er was sprake van financieel mismanagement. De toezichthouders deden helemaal niets. Als het wanbeleid financiële gevolgen heeft voor de NPO stellen wij de raad van toezicht van Llink persoonlijk aansprakelijk. Het is een diepe schande wat hier is gebeurd.”
Het is volgens de NPO de eerste keer dat een omroep tegen een faillissement dreigt aan te lopen. “De publieke omroep komt uiteraard op voor zijn verenigingen”, stelt een zegsman. “Maar het is de eigen verantwoordelijkheid om de financiële huishouding op orde te houden.”
De NPO wil ook het Commissariaat verantwoordelijk houden, mocht het financieel alsnog mis gaan. “In dat geval rijst de vraag of het commissariaat wel voldoende middelen heeft om in dit soort gevallen toezicht te houden op de situatie.” [NRC Handelsblad/ANP/Adformatie]