Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waakhond haalt FunX Eindhoven uit de lucht

De uitzendingen van het publieke lokale minderhedenstation FunX worden hoogstwaarschijnlijk vóór volgende week donderdag in Eindhoven gestaakt. FunX is oorspronkelijk opgezet als lokale radio voor de 4 grote steden (G4), maar doordat de LON (Lokale Omroep Nuenen) het station ook uitzond op 105.9 MHz was FunX ook in de regio Eindhoven te ontvangen.

De mediawaakhond is in actie gekomen door een handhavingverzoek afkomstig van Wild FM. Zij heeft vervolgens geconstateerd dat de LON in Eindhoven niet aan de verplichte hoeveelheid ICE (informatie cultuur en wetenschap) komt door het uitzenden van de landelijke editie van FunX. Het Commissariaat heeft daarom de LON een waarschuwing gegeven met een dwingend verzoek om voor 18 april aan de ICE norm te gaan voldoen.

FunX directeur Willem Stegeman is teleurgesteld: “Ik vind het jammer omdat we luisteraars hebben opgebouwd in de regio Eindhoven. Wat mij betreft Holland op z’n smalst. Toen de lokale omroep FunX landelijk als raamprogramma koos was het geen probleem voor het Commissariaat. Bij nader inzien, na een klacht van Wild FM, blijkbaar wel. Het belang in Nuenen van de klagende partij is wat mij betreft zo vergezocht dat ik dit niet meer kan volgen. Wij hebben verder geen invloed op deze kwestie maar als de lokale omroep het raamprogramma moet stoppen, dan moet de NOS, als eigenaar van de landelijke editie, zich daar vanzelfsprekend bij neerleggen”, aldus Stegeman van FunX, die zegt als organisatie te blijven strijden voor landelijke FM.

Wild FM vindt net als het Commissariaat de klacht wel gegrond. Dave Leusink van Wild FM: “Nu is het Eindhoven, maar straks zoals de heer Stegeman van FunX zelf al aangeeft, heel Nederland. Wij hebben daarom met het handhavingverzoek onder andere willen voorkomen dat FunX ook elders in Nederland FM dekking via lokale omroep zou verkrijgen, waardoor ook nog eens de publieke lokale functie flink wordt verwaarloosd. Daarbij is het stoppen goed nieuws voor de Marokkanen en Turken in Eindhoven, want FunX werkt juist averechts bij hun integratie. Dit omdat van de oorspronkelijke doelstelling van de zender, autochtonen en allochtonen tot elkaar te brengen, enkel separatie tussen bevolkingsgroepen wordt bereikt. Daar hoort niemand FunX over, want enkel een schurftig paard vreest de roskam. De zender zou zich als publieke omroep daarom moeten beraden over hun bestaansrecht en de 4 overige FM frequenties aan de regionale commerciële omroep beschikbaar moeten stellen, welke objectief bezien veel te weinig FM frequenties tot haar beschikking heeft.”

De LON heeft van het Commissariaat van de Media tot 18 april de tijd gekregen om de programmering dusdanig te wijzigen, zodat zij wel aan de Mediawet voldoet. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten