Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werkstraf na verspreiden naaktfoto’s Manon Thomas

Een voormalige buurman van RTL 4 presentatrice Manon Thomas heeft donderdag een werkstraf van 180 uur gekregen. De man verspreidde in november 2007 naaktfoto’s van de presentatrice op internet. Hij moet Thomas, sinds kort te zien in het nieuwe dagprogramma ‘RTL Vandaag’ bij RTL4, een schadevergoeding van vijfduizend euro betalen. De rechtbank veroordeelde de 39-jarige dader ook tot een voorwaardelijke celstraf van een maand en een boete van 250 euro.

In november 2007 verschenen op verschillende websites pikante vakantiefoto’s van de 45-jarige Thomas, die bekend werd als presentatrice van programma’s als Scrabble, Telekids en Eigen Huis en Tuin. Ze is te zien in sexy poses in een hotelkamer en op het strand. Op sommige kiekjes is ze geheel naakt. Ook is een filmpje uitgelekt waarop te zien is toe de naakte Thomas uit een jacuzzi stapt. De beelden kwamen van de computer van Thomas en haar vriend Rudy. De 39-jarige buurman zou het systeem gehackt hebben.

Tegenover de rechter verklaarde de man dat hij de foto’s en het filmpje in ‘een melige bui’ op internet zette. De politie wist hem te traceren via een schuilnaam die hij gebruikte op YouTube. Een naam die bijna identiek was aan de schuilnaam van Rudy. De rechtbank in Leeuwarden oordeelde dat de man in strijd met de Auteurswet handelde en Thomas beledigd heeft. In het vonnis is te lezen dat de rechters van oordeel zijn dat het ‘niet overdreven is om te vrezen dat het slachtoffer nooit meer uit het virtuele moeras zal komen waarin zij zich door toedoen van verdachte bevindt’.

Het uitlekken van de beelden, die via YouTube en MSN de openbaarheid in werden geholpen en zich razendsnel over internet verspreidde, heeft grote gevolgen gehad. Manon Thomas werkte al jaren als coach en dagvoorzitter van congressen en zat van het ene op het andere moment zonder werk. “Mijn complete geloofwaardigheid is aan gort geholpen”, vertelde de presentatrice in december 2007 aan Novum Nieuws.

De rechters zijn van oordeel dat de voormalige buurman een verregaande inbreuk heeft gepleegd op de privacy van Thomas. Bewijs dat beveiliging van het computersysteem is doorbroken, zag de rechtbank echter niet. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten