Zoek
Sluit dit zoekvak.

In gesprek met: Shameela de Roo – ‘Je Zal Het Maar Hebben’

In 2009 is bij BNN het tweede seizoen gestart van de succesvolle serie Je Zal Het Maar Hebben, kortweg JZHMH. JZHMH brengt in 8 afleveringen een aantal bekende en minder bekende ziekten in beeld. Elke aflevering, die op dinsdagavond wordt uitgezonden op Nederland 3, worden er 2 ziekten belicht. De presentatie is in handen van Valerio Zeno (25).

In de aflevering die dinsdag (19 mei) is te zien om 21.00 uur via Nederland 3 wordt Sharmeela de Roo gevolgd. Sharmeela is 20 jaar en leidt al 8 jaar aan de slopende ziekte anorexia nervosa.

– Hoe ben je in contact gekomen met de makers van JZHMH?
Ik had via Scarlet Hemkes (Centrum Eetstoornissen) gehoord dat ze mensen zochten voor het programma en zodoende heb ik me voor het programma aangemeld. Ik kreeg eerst een soort screening met camera bij mij thuis zodat de makers van JZHMH een beeld kregen van mij als persoon en van mijn problematiek. Aan de hand daarvan gingen ze bepalen met de eindredacteur of ze me je gingen filmen. Uiteindelijk moest ik wachten op een telefoontje of ze mij hadden uitgekozen voor het tv-programma.

– Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan het programma je medewerking te verlenen?
Eetstoornissen zijn erg hardnekkige ziektes en daarom vond ik het erg belangrijk om met mijn eetstoornis naar buiten toe te treden. Niet alleen om aan te tonen hoe erg een eetstoornis je in zijn macht kan hebben maar ik hoop ook dat andere mensen die zich in mij herkennen het uiteindelijk kunnen erkennen naar andere toe en hierbij hulp durven te vragen. Dat is zo enorm belangrijk in dit hele proces.

– Op de site van JZHMH is te lezen dat een anorexia patiënt zich vaak terugtrekt in zijn/haar isolement. Jij zoekt nu de publiciteit op. Waarom?
Zoals ik al aangaf bij de vraag hiervoor is het zo enorm belangrijk dat er aandacht komt voor eetstoornissen omdat de cijfers omtrent eetstoornissen echt toenemen. Ik heb me enorm vaak teruggetrokken in me eigen isolement maar het is wel belangrijk om dit te doorbreken, Op een gegeven moment is me dit gelukt en nu wil ik hiermee naar buiten toe treden om aandacht te vragen voor de ernst van eetstoornissen!

– Wat waren voor jou de oorzaken die geleid hebben tot deze ziekte?
De oorzaken komen onder andere ook aan het licht in het programma ‘Je zal het maar hebben’ van BNN. Er zijn bij mij verschillende oorzaken geweest voor mijn anorexia. Zo werd ik onder andere veel gepest op de basisschool en de middelbare school. Daarnaast gingen mijn ouders al scheiden toen ik 8 jaar was, wat ervoor zorgde dat ik er als kind toch veel alleen voor stond.

– Hoe gevaarlijk is anorexia?
Anorexia is ontzettend gevaarlijk. Zo kunnen er ook lichamelijk enorm veel klachten optreden en kan men overlijden aan de gevolgen van anorexia. En 5% pleegt suïcide.

– Op twaalf jarige leeftijd is de ziekte bij jou er ingeslopen. Weet je nog hoe het begon?
Het begon met minder snoepen maar vervolgens kreeg ik vele gedachtes dat ik niet meer mocht eten van mezelf. Toen probeerde ik zoveel mogelijk onder alle maaltijden uit te komen, Ik probeerde zoveel mogelijk andere voor de gek te houden dat ik al gegeten had. En zo zakte ik steeds dieper weg in mijn anorexia. Het begon met minder snoepen, uiteindelijk werd het eten minder, toen ging ik nog meer dingen schrappen, en zo is het ervan gekomen dat ik op een gegeven moment niets meer at, of slechts nog fruit etc.

– Het bleef bij jou anorexia. Op wat voor manieren probeerde jij allemaal af te vallen?
Naast het niet eten was het in mijn hoofd nooit voldoende. Ik vond altijd maar dat ik nog meer moest afvallen. Tenslotte zag ik, als ik in de spiegel keek, nog steeds een dik persoon. Ik walgde echt van me lichaam. Op een gegeven moment ben ik hetgeen wat ik at, aangezien er natuurlijk ook momenten waren dat ik niet onder het eten kon uitkomen, gaan braken. En ik ben ook dieet en laxeerpillen gaan slikken en ik deed echt aan overmatig bewegen. Uren fietsen, en 500 buikspieroefeningen op een dag! Zo probeerde ik op allerlei manieren af te vallen.

– Je bent nu aardig uit het dal aan het klimmen. Wanneer werd voor jou het dieptepunt bereikt?
Dat is het moment geweest dat ik teveel dieet en laxeerpillen in had genomen, 2 dagen niet had gegeten en vervolgens niet meer kon lopen en thuis in elkaar gezakt ben.

– Om het dal uit te komen is er het een en ander nodig. Wat heeft bij jou geholpen?
Professionele hulp heeft me enorm geholpen. Het gevecht tegen anorexia is echt loodzwaar, op sommige dagen was ik het echt zo ontzettend zat om er überhaupt nog tegen te vechten, en hoop te blijven houden. Op die momenten is het juist zo ontzettend belangrijk om een hulpverlener tegenover je te hebben om de hele strijd in je hoofd te bespreken en samen te kijken naar hoe je het weer op kunt pakken. Maar ook belangrijke mensen in mijn omgeving hebben me er enorm doorheen gesleept.

– Hoe was het om aan het tv-programma mee te werken? En wat heeft het met je gedaan?
Het was een zeer bijzondere ervaring om hieraan mee te werken. Het was natuurlijk ook weer een hele stap naar buiten toe, ook naar de cameraploeg toe. Het programma heeft me echt iets positiefs opgeleverd. Zo kon ik mezelf voor het eerst echt zien zoals ik er echt uitzie en het heeft me een stap verder geholpen in deze strijd.

Welk effect wil je met de uitzending bereiken?
Vooral aandacht voor anorexia maar natuurlijk ook voor andere eetstoornissen. En ik hoop echt dat de mensen die zich herkennen in mijn verhaal hiermee een stap zullen zetten richting hulp en er over zullen praten.

– Je hebt een boek geschreven wat binnenkort uitkomt. Kun je in het kort beschrijven wat er in staat en waarom je het boek hebt willen schrijven?
Het boek is geschreven over de strijd die ik lever tegen anorexia nervosa en ook zijn er verschillende dagboekfragmenten in te vinden, die ik heb geschreven tijdens mijn opname in de kliniek voor eetstoornissen. Het boek zal ik opdragen aan Femke, dat is een hele goeie vriendin die het gevecht tegen anorexia niet meer aankon en is overleden op 20 jarige leeftijd. Ik hoop vooral met dit boek anderen wakker te schudden wat een eetstoornis met je kan doen, hoe een eetstoornis je in zijn macht kan hebben, Anorexia en vele andere eetstoornissen zijn zo hardnekkig. [EvA/Radio.NL]

Gerelateerde berichten