Search
Close this search box.

‘Nederlandse journaliste verkracht door Taliban’

Een Nederlandse journaliste is vorig jaar in Afghanistan ontvoerd en verkracht. Dat vertelt de freelancer, destijds werkzaam voor het Vlaamse weekblad P-Magazine, volgens dagblad De Pers in een boek dat donderdag verschijnt. Joanie de Rijke, afkomstig uit Dordrecht, werd in november gevangen genomen door de Taliban. Ze kwam vrij nadat haar collega’s honderdduizend euro losgeld hadden betaald.

In haar boek ‘In handen van de taliban’ schrijft De Rijke dat ze een interview wilde met de Taliban over een vuurgevecht met Franse commando’s, waarbij tien Fransen het leven hadden gelaten. Ze werd echter opgepakt op verdenking van spionage en door Talibancommandant Ghazi Gul verschillende malen verkracht.

De gijzeling duurde een week. Nadat de hoofdredactie en de uitgever van P-Magazine een ton losgeld hadden bijeengebracht, werd De Rijke vrijgelaten. In het boek wordt de Nederlandse en Belgische regering verweten dat beide niet bereid waren met de ontvoerders te onderhandelen, schrijft De Pers. De Rijke heeft een Nederlands paspoort, maar woont al jaren in België.

In ‘In handen van de taliban’ toont de journaliste ondanks alles begrip voor haar ontvoerders. Ze zegt geen wrok te koesteren tegen Gul, omdat die ook had kunnen besluiten haar om te brengen. Ghazi Gul zou overigens later zijn omgekomen bij een NAVO-bombardement.

Ontvoering of gijzeling van Nederlandse journalisten komt zelden voor. De Rijke is voor zover bekend de eerste die bovendien door haar ontvoerders werd verkracht. Niet eerder zou losgeld zijn betaald voor de vrijlating van een Nederlandse journalist. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten