Zoek
Sluit dit zoekvak.

‘Nipplegate’ krijgt alsnog een staartje

Het Hooggerechtshof heeft het Federaal Beroepshof in Philadelphia de opdracht gegeven om de ontblote borst van Janet Jackson opnieuw tegen het licht te houden. Mediawaakhond FCC legde het televisiestation CBS in 2004 een boete op van $550.000 voor het uitzenden van de blote borst, maar het hof van beroep bepaalde vorig jaar zomer alsnog dat de boete onterecht was. Mediawaakhond FCC stapte hierdoor naar de Hoge Raad.

90 Miljoen kijkers waren er in februari 2004 getuige van dat Justin Timberlake tijdens de finale van de Superbowl een deel van de kleding van Janet Jackson wegtrok, waardoor haar rechter borst te zien was. De bewuste uitzending leverde een storm aan klachten op bij de FCC, die bepaalde dat CBS opzettelijk onzedelijk materiaal heeft getoond. De zender werd dan ook getrakteerd op een recordboete van $550.000.

CBS was het echter niet eens met de boete en besloot in hoger beroep te gaan. En met succes, want afgelopen zomer stelde het hof van beroep CBS in het gelijk. CBS zou het voorval niet opzettelijk hebben uitgezonden. Daarnaast zou de FCC plotseling haar regelgeving hebben aangepast, zonder daar een fatsoenlijke verklaring voor te hebben afgegeven. De FCC stapte hierop naar de Hoge Raad om alsnog gelijk te krijgen. Afgelopen maandag besloot het Hooggerechtshof dat de zaak opnieuw onderzocht moet gaan worden.

Na de ‘Nipplegate’ affaire brak in de Verenigde Staten de discussie los over wat wel en wat niet in de ether mag. Inmiddels zijn de regels flink aangescherpt en de maximale boete verhoogd naar $325.000 per overtreding. Het gevolg is dat live uitzendingen op radio en televisie nu met enkele seconden vertraging worden uitgezonden, zodat dergelijke incidenten voorkomen kunnen worden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten