Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vloeken op radio en tv in de VS blijft verboden

Amerikaanse toezichthouders mogen voortaan ‘zeer’ hoge boetes uitdelen aan televisie- en radiozenders als er wordt gevloekt in een uitzending, ongeacht of uitzendingen ‘live’ zijn. Dat heeft het hooggerechtshof afgelopen week in een rechtszaak bepaald tussen tv-zender Fox en de Federale Communicatie Commissie. De FCC is de waakhond van de media, die toezicht houdt op de media en de boetes uitdeelt in Amerika.

Aanleiding van de uitspraak van het hooggerechtshof in Amerika was een live-uitzending van tv-zender Fox van de uitreiking van de Golden Globes, waarin U2-zanger Bono het winnen van zijn prijs ‘fucking brilliant’ noemde. Dit ging de waakhond veel te ver.

In Nederland valt het allemaal nog mee. Vloeken mag nog steeds, hier zal het CvdM geen boetes voor uitdelen. Ook mag er, in tegenstelling tot Amerika, wel bloot op tv. Wel heeft Nederland de ‘Bond tegen het Vloeken’ die de Nederlanders attendeert op vloeken, maar dit is (nog) geen controlerend overheidsorgaan. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten