Justitie zou De Telegraaf juist dankbaar moeten zijn in plaats van een inval te doen bij een journaliste van de krant. Dat stelt het Genootschap van Hoofdredacteuren donderdag. Door de publicaties weet inlichtingendienst AIVD nu dat de eigen organisatie niet waterdicht is, zegt voorzitter van het genootschap en hoofdredacteur van Elsevier Arendo Joustra. Het is volgens hem ‘niet erg professioneel’ om dan vervolgens bij een journaliste binnen te vallen.
Een medewerker en een oud-medewerker van de AIVD zijn donderdag opgepakt omdat ze informatie zouden hebben doorgespeeld aan de journaliste. Die schreef een artikel over de verhoogde beveiliging van de bezoekende dalai lama vanwege bedreigingen uit China. In het andere artikel werd een geheim onderzoek naar de besluitvorming voor de inval in Irak aangehaald. De AIVD zou in 2002 Britse en Amerikaanse informatie over het regime van Saddam Hoessein klakkeloos hebben doorgegeven aan premier Jan Peter Balkenende.
De inval bij de woning van de journaliste werd volgens justitie alleen gedaan omdat er sterke aanwijzingen waren dat ze staatsgeheime informatie in huis had. Die weigerde ze af te geven.
“Justitie had de situatie ook kunnen voorleggen aan de hoofdredacteur van De Telegraaf”, zegt Joustra. “Nu stonden ze ’s ochtends vroeg meteen met een ploeg bij haar op de stoep, zodat de hele straat het kon zien.”
Hij benadrukt dat journalisten niet boven de wet staan. “Maar informatie van bronnen moet bij hen wel veilig zijn. Tipgevers haken af als een journalist hun anonimiteit niet meer kan garanderen.” Ook zou een journalist zich in zijn huis veilig moeten voelen. Door de inval bijt de overheid volgens Joustra in haar eigen staart. “Kritische verhalen in de media houden de overheid juist scherp.”
De lijst met incidenten waarbij de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt, begint volgens het genootschap lang te worden. Zo werd vorig jaar cartoonist Gregorius Nekschot vanwege acht tekeningen van zijn bed gelicht, werd de oplage van huis-aan-huis blad Ons Utrecht door de eigen uitgever vernietigd en verloor premier Jan Peter Balkenende vorig jaar een rechtszaak tegen weekblad Opinio. Die had hij aangespannen omdat het blad als parodie een rede aan hem had toegeschreven. [Novum/Radio.NL]