Onontdekt talent krijgt kans via DAB in het VK

Onontdekt talent in het Verenigd Koninkrijk heeft er een nieuw platform bij om alsnog ontdekt te worden door muziekliefhebbers en platenmaatschappijen. Sinds vorige week is via het landelijke Digital Audio Broadcasting (DAB) multiplex Amazing Radio te ontvangen. Deze nieuwe zender draait uitsluitend muziek van artiesten zonder platencontract. Daarnaast krijgen ook deejays de kans om ontdekt te worden.

Sinds 2006 is AmazingTunes een platform op internet waar onontdekt talent hun muziek kan uploaden. Liefhebbers van muziek en platenmaatschappijen kunnen deze muziek gratis beluisteren. Daarnaast is de muziek tegen het bedrag van 90 cent te downloaden. Hiervan gaat 70% naar de bestreffende artiest. In amper drie jaar tijd zijn er al 15.000 liedjes op de site geplaatst.

Om meer bekendheid te krijgen bij het grote publiek heeft AmazingTunes nu ook een eigen radiostation: Amazing Radio. Het is het eerste interactieve radiostation met uitsluitend onontdekt talent. Luisteraars kunnen zelf hun playlist samenstellen, die uiteindelijk op het radiostation gedraaid zal worden. Naast artiesten krijgen ook onontdekte deejays de kans om hun kunsten te laten horen op de zender.

Bij wijze van test is Amazing Radio het komende half jaar via het landelijke multiplex voor commerciële radio in het Verenigd Koninkrijk te beluisteren. Hiermee begint het multiplex van Digital One eindelijk weer een beetje gevuld te worden. Begin 2008 verdwenen er namelijk in korte tijd vier digitale radiostations van dit multiplex. Want ondanks dat in het Verenigd Koninkrijk al miljoenen DAB-ontvangers over de toonbank zijn gegaan en 30% van de totale luistertijd via een ‘digitaal’ is, blijken de radiostations die uitsluitend digitaal te ontvangen zijn, nog steeds niet winstgevend te kunnen zijn.

Door de komst van Amazing Radio is het aantal digitale radiostations op het landelijke multiplex toegenomen tot drie. Naast Amazing zijn namelijk ook Planet Rock en de legerzender BFBS Radio te beluisteren. Uiteraard blijven ook de reguliere stations als Classic FM, Talksport en Absolute Radio (voorheen Virgin Radio), die ook via FM en/of AM te ontvangen zijn, uitzenden op dit multiplex.

Helaas betekent de komst van Amazing Radio slecht nieuws voor liefhebbers van natuurgeluiden. Na een jaar is ‘Birdsong Radio’ namelijk gestopt met uitzenden. Birdsong Radio dook begin vorig jaar op als opvulling van de lege ruimte op het DAB-multiplex. Het station zendt uitsluitend vogelgeluiden uit in een loop van ongeveer een half uur.

De ‘Birdsong’ werd oorspronkelijk gebruikt voor de testuitzendingen van het Engelse Classic FM in 1992. Vier jaar geleden werd het nog gebruikt door een station genaamd ‘D1_temp’, dat tijdelijk via DAB uitzond. Toen bleek het al redelijk populair te zijn, want er kwamen flink wat klachten binnen toen de zender haar uitzendingen staakte. Het recente staken van Birdsong Radio leverde opnieuw een flink aantal klachten op, want ondanks dat het station niet echt spectaculair is, had het wel een flinke schare groep luisteraars. Inmiddels is er zelfs een actie gestart om het station opnieuw terug te krijgen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten