Het RAB, waarin alle landelijke commerciële en publieke zenders zijn verenigd (alsmede Epower zenders en ORN), reageert via de website Mediaonderzoek.nl op het rapport dat is opgesteld door een hoogleraar van de Universiteit van Utrecht en een onderzoeker van bureau BOA (BeleidsOnderzoek en Advies) in opdracht van FunX zelf.
De onderzoekers hebben het CLO onderzoek (waar RAB opdrachtgever van is) en het Synovate straatonderzoek van FunX vergeleken. Daarin worden enkele opmerkelijke zaken aangekaart, waarmee FunX zichzelf in de voet schiet als het gaat om betrouwbaarheid van haar eigen (Synovate) straatonderzoek. Het onderzoek van FunX levert de laatste tijd al flink aan betrouwbaarheid in, omdat men in andere willekeurige onderzoeken veel slechter uit de bus komt en FunX dan al helemaal niet behoort tot ‘de flink beluisterde zenders’.
In het rapport van de onderzoekers kunnen twee boodschappen worden gelezen, namelijk dat het CLO op sommige punten uiteraard tot verbetering vatbaar is, maar evenzeer dat het Synovate onderzoek van FunX nog minder professioneel en dus minder betrouwbaar is. Het blijkt zelfs dat FunX haar eigen doelgroep ‘opzoekt’ – door bijvoorbeeld specifiek te gaan meten op het Osdorpplein in Amsterdam, om zo tot een hogere score te komen.
George Bohlander, directeur van het RAB: “De door Synovate voor FunX gebruikte face-to-face aanpak is selectief en onnauwkeurig. Wanneer bijvoorbeeld in Amsterdam alleen winkelende jongeren rond het Osdorpplein worden ondervraagd geeft dit geen representatief beeld van alle 18 t/m 34 jarigen in de regio Amsterdam. Op pagina 15 van dit rapport heeft de Universiteit van Utrecht zelf ook bedenkingen en stelt men zelfs ‘Het (Synovate) onderzoek leent zich daarom niet voor het nauwkeurig schatten van een bereik of marktaandeel.”
Willem Stegeman, directeur van FunX, is duidelijk gepikeerd door de uitlatingen van de RAB voorman: “Het maakt de discussie mijns inziens een stuk constructiever als we het totaalbeeld behandelen in plaats van selectief citeren”.
De wetenschappelijke kritiek alsmede de slechte scores in alternatieve onderzoeken geven aan dat het succes veel minder groot is dan in het begin door FunX zelf werd voorgespiegeld. Diverse Haagse politieke bronnen melden dan ook aan Radio.NL hun bedenkingen over de FunX lobby voor landelijke FM. Immers; als het succes in de G4 niet kan worden aangetoond, hoe relevant is dan de landelijke FM doorgifte van FunX ten koste van Radio 4 of een landelijke commercieel radiostation? [Radiowereld.NL]
Update: FunX speelt niet vals
Naar aanleiding van bovenstaand artikel heb ik overleg gehad met FunX. Ik moet vaststellen dat in het vergelijkend rapport van de Universiteit van Utrecht en het Bureau Boa niet valt te lezen dat Funx haar doelgroep heeft opgezocht om zo tot een hogere score te komen. Evenmin blijkt uit het rapport dat het Synovate onderzoek minder professioneel of minder betrouwbaar is. Voor wat betreft de kritiek op het CLO-onderzoek en het Synovate-onderzoek verwijs ik naar de bladzijden 22 tot en met 24 van het vergelijkend rapport.
Martin Slijper