Het Radio.NL maandoverzicht van juni 2009

Radio.NL plaatst in het begin van elke maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle maandoverzichten als jaaroverzicht herhaald worden. Vandaag kijken we terug naar het zesde overzicht van 2009: juni. Daarin onder andere aandacht voor de etherfrequentieverlenging, 100%NL, concurrentie tussen de middagshows, buitenlands nieuws, de transfertombola, kort nieuws, de luistercijfers, en een nieuwe onregelmatige mysterieuze ‘extra’ rubriek.

Geen etherveiling. Licenties verlengd
Staatssecretaris Frank van Heemskerk maakte op het Mediapark jaarcongres nogal onverwacht bekend dat er geen nieuwe etherfrequentieveiling komt. De huidige licenties worden verlengd, in ruil voor stevige investeringen van de omroepen in T-DAB. De staatssecretaris wil dat de bedrijven meer gaan verdienen.

Nieuwe omroepen hoeven zich volgens de staatssecretaris geen zorgen te maken, want die kunnen inschrijven op kavel A7 en A8, die van Arrow waren. Radio 10 Gold mag dat echter niet van de rechter omdat dat banden heeft met Radio 538. Van de wet mag je als concern maar een ongeclausuleerd kavel hebben.

Fikse concurrentie middagshows
Recent berichtten we al over de concurrentie van de ochtendshows. En hop, zo kregen we ook cijfers over de middagshows in onze meelbox. In de middag is de strijd heftiger dan in de ochtend. Radio 538 staat bovenaan, gevolgd door Radio 2, 3FM, Q-music en Veronica. In de doelgroep 20 tot 34 wisselen 3FM en 538 elkaar maand om maand af.

We kregen ook nog de Top 5 van best beluisterde programma’s op Q-music te pakken.

1: Foute Uur
2: Gijs Staverman
3: Wim van Helden
4: Wouter van de Goes
5: Jeroen van Inkel

Opvallende afwezige: Ruud de Wild.

Ruud de Wild plaagde de aanwezigen van de succesvolle EO-jongerendag door een vliegtuigje over te laten vliegen met de tekst “Ruud de Wild houdt ook van u”.

De Transfertombola
– Barend van Deelen maakt dezelfde move als Edwin Diergaarde, maar dan in omgekeerde volgorde. Van Decibel naar 3FM. Diergaarde schuift op Decibel door naar de uren van Barry Brand.
– Barbara Karel kapt ermee bij 3FM.
– Mark van den Akker is weer gestopt bij KX Radio, om aan zichzelf te gaan werken. In typische van den Akkerstijl, kondigde hij zijn vertrek eerst op de radio aan, nog voordat hij KX directeur Rob Stenders had ingelicht.
– Jeroen Post gaat in het weekend op TMF Hitradio de Top 30 presenteren.
– Lindo Duvall blijft nog drie jaar bij Radio 538.

100%NL
Herbert Visser, hotemetoot bij 100%NL, gaf zijn mening over de zogenaamde doorstart van de Arrow zenders.

“Voor de buitenwacht lijkt het zo net alsof alles gewoon doorgaat, maar in werkelijkheid komen er twee nieuwe radiozenders van een nieuwe onderneming, die gebruik gaan maken van de voor radioluisteraars vertrouwde namen ‘Arrow Classic Rock’ en ‘Arrow Jazz FM.'”

Visser hoopt wel dat de bedrijven ook als nieuw behandeld zullen worden, maar of dat zo is valt te betwijfelen. 100%NL komt voortaan ook met het ‘100%NL Magazine’, dat in een oplage van 75.000 exemplaren tien keer per jaar zal verschijnen. Verder kondigde de zender aan om de vier vrouwelijke deejays er per augustus uit te gooien. Jan van Veen mag wel blijven. Tot slot zond 100%NL nog een zomer Top 50 uit. Overigens was maar 60% van de top 10 Nederlands product.

Buitenlands Nieuws
Vlaanderen
– Peter van de Veire neemt een half jaar lang afscheid van zijn ochtendshow op MNM. De komende drie maanden heeft hij zomerpauze, terwijl hij van het najaar zich gaat concentreren op het tweede seizoen van ‘Peter Live’ op Eén.
– Michel Follet maakt een comeback op de Vlaamse radio. Tijdens de zomer is hij elke ochtend te horen op Joe FM.

Verenigd Koninkrijk
– Global Radio heeft de grootschalige ‘Heart’operatie afgerond. Het popnetwerk telt nu 33 stations en is nu in grote delen van het oosten, westen midden en zuiden van Engeland te ontvangen, alsmede in het noorden van Wales. Spice Girl Emma Bunton krijgt twee eigen shows bij de zender.
– Bij zusterstation 95.8 Capital FM in Londen gaat opnieuw de programmering op de schop. Belangrijkste wijzigingen in de dagprogrammering zijn dat Margherita Taylor haar dagelijkse show kwijt raakt, Roberto van de middag naar de late ochtend verhuist en dat The Baseman naar de middag verhuist.
– De Hit40UK gaat nu door het leven als Big Top 40. De top 10 wordt nu geheel bepaald door downloads via iTunes.
– De BBC heeft een paar extra satellieten ingezet om hun nieuws in het Farsi harder Iran binnen te stralen.

Verenigde Staten
– Meer Top 40 nieuws, want Casey Kasem, de Amerikaanse ‘Koning van de hitlijsten’ stopt met aftellen. Hij presenteerde jarenlang ‘The American Top 40’, dat via meer dan 100 radiostations werd uitgezonden.
– Howard Stern was onlangs te gast bij David Letterman. Volgens de shockjock ligt ‘aardse radio’ momenteel op z’n gat. Ook walgt hij van Rush Limbaugh, die nu de populairste radioman is op ‘aardse radio’.

Duitsland
– Hit-Radio FFH in Hessen moet afscheid nemen van zijn ‘Edwin Evers’. Ochtenddeejay Johannes Scherer vertrekt na 15 jaar naar de publieke omroep van Hessen.

Kort Nieuws
– Radio 10 Gold zond een Zomer Top 100 uit en was bij het concert van de Toppers.
– Radio 2 zond de Album Top 100 uit, en de Musical Top 50. Verder werd Radio 2 weer een week in de jaren tachtig gemaakt, compleet met Top 100. Hans Schiffers deed het letterlijk uit de jaren ’80 door een reporter de teletijdmachine in te sturen en te laten berichten van het laatste concert van Doe Maar en de aankomst van het A-team.
– Radio 6 dook in het gat van Arrow Jazz FM en wil nu de Jazz zender van Nederland worden. Dat zou de zoveelste aanpassing van het format van de ietwat stuurloze zender worden.
– Radio 5 hield een open dag op het Mediapark.
– Fresh FM werd tien en vierde dat op het strand.
– 3FM gaf een masterclass audiovormgeving. Michiel Veenstra en Eric Corton deden een week van het vinyl.
– De soap om FunX ging ook door. Een onderzoekje waaruit kwam dat FunX geweldig is werd afgebrand, en in de 2e kamer vroeg men zich steeds harder af of FunX wel echt zo’n succes is als men zegt.
– XFM wordt XFM Hitradio en gaat ook R&B muziek uitzenden.
– Het bleef ook rommelen tussen de Telegraaf en de AIVD. Telegraaf journalisten kregen info van een AIVDer. De politie arresteerde de AIVDer en viel binnen bij de journalisten. Minister van Binnenlandse Zaken ter Horst vond dat journalisten geheim materiaal maar moesten weigeren. De Telegraaf vond uiteraard dat de AIVD hen juist dankbaar moest zijn voor het aantonen van een intern lek.
– Postbus 51 blijft erg ineffectief.
– De Radiobitch awards zijn uitgereikt. Annemieke Schollaardt, Fleur Wallenburg, Kimberly van de Berkt, Tessel van der Lugt en Evelien de Bruijn zijn achtereenvolgens de beste bitch, nieuwsbitch, backstage bitch, aanstormende bitch, en regiobitch. 3FM is het beste bitchstation en Meta de Vries was de Oeuvrebitch. Eric Corton was de beste deejay volgens alle bitches.
– De dood van Michael Jackson had een schokeffect op de radio. Vrijwel alle stations besteedden er maximaal aandacht aan.
– De TROS is de grootste publieke omroep.

Luistercijfers
Raarrrrr. Vorige maand werden Arrow Jazz, Arrow Classic Rock en Caz uit de meting gehaald. Deze maand komen de twee Arrow zenders weer terug. Wel met fiks minder luisteraars. Verder verandert er weinig. Slam FM stijgt van 12 naar 11, en Radio 538 staat nog steeds hoog boven aan.

Extra
Een nieuwe mysterieuze rubriek. In deze rubriek zullen we met enige onregelmaat het digitale archief van Radio.NL induiken om er leuke fragmenten uit te vissen. Deze maand kun je in de podcast horen hoe een piepjonge Sander de Heer prijzen wint in ‘Staverman en van Inkel’.

Sander was idolaat van Radio 3, en later 538, waar hij samen met een vriendje zo vaak mogelijk op bezoek kwam, en dan niet weg te slaan was. Verder won hij zoveel prijzen dat hij lange tijd op de zwarte lijst van 538 kwam te staan.

Dit is een mooi fragment omdat noch Staverman, noch van Inkel, noch de Heer indertijd Sander’s carrière hadden kunnen dromen. Al was het alleen maar omdat 538 en BNN nog niet bestonden.

Inmiddels trekt Sander 311.000 luisteraars in de ochtend van Radio 2, waarmee hij net iets achter Staverman’s 359.000 op Q-music blijft, maar dik boven van Inkel’s 265.000 zit.

Hier in Amerika noemen ze zoiets de Amerikaanse droom. In Nederland bestaat die niet, maar het is mooi om te zien dat ook in Nederland dromen uit kunnen komen.

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden. Tot volgende maand. [VRR/RS]