Het met harde hand optreden tegen journalisten tijdens protest na de Iraanse verkiezingen en de beperkingen die Israël de media oplegde tijdens het offensief in Gaza afgelopen winter leverden strafpunten op bij Verslaggevers Zonder Grenzen. Beide landen daalden flink op de jaarlijkse lijst over persvrijheid van de mediawaakhond.
Europese landen voeren de lijst aan. Denemarken, Finland, Ierland, Noorwegen en Zweden delen de eerste plaats. Estland staat zesde, Nederland samen met Zwitserland zevende. De onderste drie landen zijn hetzelfde gebleven: Eritrea staat onderaan, onder Noord-Korea en Turkmenistan. Daarboven, op de 172e plek, staat Iran.
“Van tevoren ingestelde censuur, staatstoezicht op journalisten, mishandeling, journalisten die gedwongen worden het land te ontvluchten, illegale arrestaties en gevangenschap -dat is de staat waarin de persvrijheid in Iran verkeert”, staat in het rapport.
De mediawaakhond liet zich eveneens kritisch uit over Israël, dat journalisten tijdens het Gaza-offensief beperkingen oplegde. Volgens Verslaggevers Zonder Grenzen werden bij het offensief drie journalisten gedood, raakten twintig gewond en zijn drie door Israëlische troepen opgepakt. Israël daalde daardoor tot de 93e plek, onder Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Libanon.
De Verenigde Staten stegen van plaats veertig naar plaats twintig. De stijging heeft waarschijnlijk vooral te maken met de ontspannener houding van de regering van Barack Obama naar de pers. De manier waarop de VS omgaat met media in Irak en Afghanistan is echter verontrustend. In beide landen werden afgelopen jaar verschillende journalisten opgepakt.
Bij het opstellen van de lijst wordt gekeken naar aanvallen, arrestaties, wetgeving en openlijke of geheime censuur. [Novum/AP/Radio.NL]