Het ‘grotere’ Radio.NL eindejaarslijstjes overzicht

Met nog een maand te gaan, is het jaar 2009 alweer bijna voorbij. Veel radiostations in Nederland maken zich dan ook weer op voor hun traditionele eindejaars- of themalijst. Net als voorgaande jaren zal Radio.NL ook dit jaar radioluisterend Nederland tegemoet komen, door een overzicht te geven van deze lijsten. Vandaag de tweede editie van ‘Het grote Radio.NL eindejaarslijstjes overzicht’. De komende weken zal dit overzicht nog een keer aangevuld en bijgewerkt worden.

Decibel Decennium 30 (vanaf 1 december)
Nieuw in het overzicht is dit jaar Radio Decibel. De zender die overal op de kabel en in de Randstad en Eindhoven ook in de ether te ontvangen is, komt met de Decibel Decennium 30. Hierin gaat Decibel op zoek naar de 30 grootste artiesten van de afgelopen tien jaar. Gedurende de maand december zal er elke dag een artiest uit de Decennium 30 centraal staan op Decibel. Stemmen kan op Decibel30.nl.

De Beste Beat 2009 (4 december)
Slam FM gaat dit jaar op zoek naar ‘de beste beat’ van het jaar. Op Slamfm.nl kunnen luisteraars hun favoriete dancehit van het jaar doorgeven. Nieuw is dat dit jaar de beste Beat bekend zal worden gemaakt tijdens Slam Beats in Enschede.

Top 4000 (vanaf 7 december)
Radio 10 Gold zal voor het vijfde jaar op een rij de Top 4000 gaan uitzenden. Deze lijst bevat de vierduizend grootste hits uit meer dan 40 jaar Top 40 en is vanaf 7 december elke dag te beluisteren tussen 7 en 21 uur. De ontknoping volgt op oudejaarsdag. Stemmen voor de Top 4000 kan nog tot en met 4 december. Meer info op Radio10Gold.nl.

Q-Top 1000 (vanaf 7 december)
Ook Q-music doet dit jaar weer mee aan het lijstjesfestijn. Vanaf 7 december zal de Q-Top 1000 weer worden uitgezonden. Vijf dagen lang zal het radiostation de 1000 grootste Q-hits draaien. Welke platen dit zijn wordt natuurlijk door de luisteraars bepaald. Stemmen kan nu via de #website van Q-music.

Veronica Top 1000 Allertijden (vanaf 13 december)
Radio Veronica zal ook dit jaar weer de ‘Veronica Top 1000 Allertijden’ uitzenden. Dit jaar zal de lijst worden uitgezonden van zondag 13 tot en met zaterdag 19 december. Vorig jaar stond Guns ’N Roses met ‘November Rain’ op één, gevolgd door Coldplay en U2. Voor de lijst van dit jaar kan nog tot en met 4 december gestemd worden via RadioVeronica.nl.

Arrow Jazz 100 (vanaf 14 december)
Arrow Jazz FM is wederom van de partij met de ‘Arrow Jazz 100’, lijst met de honderd beste jazz-nummers gekozen door de luisteraars van Arrow Jazz FM. De lijst is te horen van maandag 14 tot en met vrijdag 18 december, dagelijks van 14 tot 16 uur. De presentatie is in handen van Hans Mantel en Benjamin Herman. In het weekend van 19 en 20 december zal de volledige lijst herhaald worden. Meer info op Arrow.nl.

3Voor12 Song van het jaar 2009 (17 december)
3Voor12 zal ook dit jaar weer met een ‘Song van het jaar Top 100’ komen. Op donderdag 17 december zal de lijst tussen 19 en 24 uur te horen zijn op 3FM. De presentatie is in handen van Eric Corton, Michiel Veenstra en Annemieke Schollaardt. Stemmen voor de Song van het jaar 2009 Top 100 kan hier.

Top 227 (19 en 20 december)
Het regionale kabelstation Radio 227 zal op 19 en 20 december weer de Top 227 gaan uitzenden. Luisteraars kunnen nu stemmen voor de lijst. Kijk voor meer info op Radio227.nl

Sterrenparade Top 100 (vanaf 21 december)
Radio Oost, de omroep voor Overijssel, zendt van 21 tot en met 24 december de Sterrenparade Top 100 uit. De Sterrenparade bevat de 100 beste nummers van eigen bodem en wordt samengesteld door luisteraars van de regionale zender. De presentatie van de lijst, die dagelijks tussen 13.30 en 16 uur wordt uitgezonden is in handen van Oene Loonstra. Alle info is te vinden op RTVOost.nl.

Winterse 50 (vanaf 23 december)
Een flink aantal lokale omroepen in Nederland en Vlaanderen pakken ook dit jaar weer uit met de Winterse 50. De Winterse 50 is een hitlijst met de 50 lekkerste hits voor de winter. En daarbij gaat het niet alleen om kerstplaten, maar juist ook veel platen die je dat speciale wintergevoel geven. De lijst zal tussen 23 en 27 december te horen zijn bij de diverse radiostations. Een overzicht hiervan is te vinden op Winterse50.nl. Via deze site kan er ook gestemd worden voor de lijst.

Benelux Top 192 (25 en 26 december)
Het internetstation Radio Mi-Amigo 192 zal op eerste en tweede kerstdag de Benelux Top 192 uitzenden, een lijst met de beste producties uit de lage landen. Meer info op RadioMiAmigo.eu.

Top 2000 (vanaf 25 december)
Een lijst die inmiddels niet meer van de radio weg te denken is, is de Top 2000 van Radio 2. Nieuw dit jaar is dat de lijst niet zes maar zeven dagen duurt. Om alle platen weer helemaal te kunnen draaien start de Top 2000 al op eerste kerstdag. De ontknoping volgt traditiegetrouw op oudejaarsdag. Meer info op Radio2.NL.

Klassieke Top 1000 Aller Tijden (vanaf 26 december)
Ook dit jaar brengt Classic FM de Klassieke Top 1000 Aller Tijden. De laatste week van het jaar draait de zender de duizend mooiste klassieke werken aller tijden. De uitzending begint op tweede kerstdag en eindigt op Nieuwjaarsdag. Stemmen voor de lijst kan via Classicfm.nl.

Radio4Daagse (vanaf 28 december)
De laatste vier dagen van het jaar draait Radio 4 weer klassiek op verzoek. Voor het zevende jaar op een rij kunnen luisteraars hun favoriete stukken doorgeven via Radio4.nl. Tevens kunnen luisteraars ook een verhaal of anekdote aan het verzoek toevoegen. Nieuw is dit jaar dat er ook berichten op de voicemail van Radio 4 kunnen worden achtergelaten. Radio4Daagse is van 28 tot en met 31 december tussen 7 en 24 uur te horen op Radio 4. De presentatie is in handen van Frits Bloemink, Annemiek Klijberg, Wouter Pleijsier en Maartje Stokkers.

Alle 50 Goud (31 december)
Ook RTV Noord is dit jaar weer vertegenwoordigd met ‘Alle 50 Goud’. Het is alweer voor de twaalfde keer dat deze lijst wordt uitgezonden door de regionale omroep voor Groningen. In Alle 50 Goud staan de beste vijftig liedjes aller tijden in het Nederlands of een streektaal volgens de luisteraars en kijkers van RTV Noord. Zowel Radio Noord als TV Noord zullen de lijst op oudejaarsdag uitzenden. Meer info is te vinden op Alle50Goud.nl.

Fryske Top 100 (31 december)
Omrop Fryslân Radio zal op oudejaarsdag opnieuw de Fryske Top 100 gaan uitzenden. Vanaf ’s ochtends 6 uur zal de zender de 100 populairste Friestalige platen op een rijtje. Ook deze lijst wordt alweer voor de 11e keer uitgezonden. Stemmen voor de Fryske Top 100 kan via FryskeTop100.nl

Donderende 100 (31 december)
De lokale omroep Twente FM knalt het jaar uit met de ‘Donderende 100’. Stemmen voor de lijst van via TwenteFM.nl.

Westlandse 100 (31 december)
Op 31 december zal ook de Westlandse Top 100 weer worden uitgezonden door de lokale omroep WOS. Stemmen voor de Westlandse 100 kan via Westlandse100.nl, waarna de lijst op oudejaarsdag tussen 7 en 19 uur uitgezonden wordt.

Soul Kitchen Top 100 (31 december)
Het internetstation Danceteria  zal op oudejaarsdag de ‘Soul Kitchen Top 100’ uitzenden. Tussen 12 en 18 uur zullen de 100 beste Soul Classics Allertijden voorbij komen. Danceteria is het internetstation van Marcel van Schaik en Ewald van Liempt en is een spin-off van het gelijknamige nachtprogramma dat zij in de jaren ‘90 op Radio 3FM presenteerden.

Nummer 1 hits Top 101 (1 januari)
Sky Radio start het nieuwe jaar met alleen maar nummer 1 hits. Op 1 januari zendt het station namelijk de ‘Nummer 1 hits  Top 101 uit. Luisteraars kunnen via Skyradio.nl hun stem uitbrengen voor de lijst. Gekozen kan worden uit platen die de hoogste positie van de Top 40 haalde tussen 1964 en nu. Om alvast inspiratie op te doen zal Sky Radio de week voorafgaand aan de lijst, dus vanaf 27 december, uitsluitend nummer 1 hits draaien.

Buitenland
Net als voorganger Donna gaat ook MNM in Vlaanderen op zoek naar de 1000 grootste hits. De MNM 1000 zal van 30 november tot en met 5 december worden uitgezonden. Stemmen kan via MNM.be

Radio 2 komt opnieuw met 1000 Klassiekers. Net als afgelopen jaar zal de lijst van 26 tot en met 31 december worden uitgezonden door de Vlaamse familiezender. De presentatie is in handen van David van Ooteghem, Peter Verhulst, Guy de Pré en Dieter Vandepitte. Meer info op Radio2.be

Studio Brussel sluit het jaar af met De Tijdloze. Op donderdag 31 december zullen Roos van Acker en Steven Lemmens de 100 grootste hits volgens de luisteraars van StuBru op een rijtje zetten. Alle info hierover is te vinden op StuBru.be

Lijst gemist?
Zendt uw radiostation ook een lijst uit aan het eind van het jaar en staat deze er nog niet tussen? Geef het dan door aan de redactie van Radio.NL. [RS/Radio.NL]