Llink voelt zich geslachtofferd [Update]

Omroep Llink voelt zich geslachtofferd. Met het besluit om de groene zender niet toe te laten tot het publieke bestel wilde minister van Media Ronald Plasterk (PvdA) een voorbeeld stellen dat hij ook omroepen kan afserveren, zo luidde de eerste reactie van de omroep op het besluit van de bewindsman.

Algemeen directeur Karlien de Ruijter en voorzitter van de raad van toezicht Bart Jan Krouwel waren niet aanwezig bij de toelichting van Plasterk in het Haagse perscentrum Nieuwspoort, maar belegden een eindje verderop een aparte persconferentie.

Het besluit hing overigens al in de lucht, na een aantal negatieve adviezen. “Teleurstellend, maar niet geheel onverwacht”, reageerde De Ruijter dan ook. Zij vindt echter dat het besluit onzorgvuldig tot stand is gekomen en dat sprake is van een politiek spel. Een grondige en degelijke analyse van de programmering heeft volgens haar nooit plaatsgevonden. “LliNK vraagt daarom om een onafhankelijk onderzoek.”

De omroep kampte de afgelopen jaren onder meer met financiële problemen en de programma’s van Llink vertoonden weinig toegevoegde waarde, luidde de motivatie van Plasterk. Dat de omroep inmiddels uit de problemen is en een nieuw beleidsplan heeft ingediend, mocht niet baten. Het oordeel is gebaseerd op de afgelopen vijf jaar, niet op de komende jaren, stelde de bewindsman.

Volgens Krouwel wordt er echter met twee maten gemeten. De Tros -onder vuur vanwege overtredingen van de Mediawet- beloofde ook beterschap voor de komende jaren en die omroep mag wel in het bestel blijven. “Buitengewoon merkwaardig”, stelde Krouwel. “En waarom vraag je anders om een beleidsplan voor de toekomst?”

De omroep laat het er dus niet bij zitten. Plasterk heeft woensdag een voorlopig besluit genomen. Daar kan de omroep nog op reageren. Voor 1 januari moet de minster een definitief besluit nemen. Mocht dat ook negatief uitvallen, dan zal Llink daar beroep tegen aantekenen. Ook hoopt de omroep op verzet uit de Tweede Kamer, met name van GroenLinks. “Daar zitten veel van onze leden.”

Het doek voor Llink valt definitief op 1 september volgend jaar, wanneer de uitzendlicentie aflooopt. Tot die tijd kunnen de 153 duizend leden nog afstemmen op de groene programma’s. De circa 25 medewerkers zijn nog ‘zeer gemotiveerd’ om door te gaan, aldus de omroep. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten