Dit jaar is een van de dodelijkste ooit voor journalisten en ander mediapersoneel geweest. Dat heeft de in Brussel gevestigde Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) donderdag gezegd. Een volledig rapport over journalistieke doden in 2009 verschijnt half januari. In totaal zijn in 2009 137 journalisten en andere in de media werkzame personen vermoord, van wie 113 om hun beroep.
In 2008 en 2007 werden respectievelijk 109 en 175 journalisten vermoord. De Filipijnen, Mexico en Somalië zijn de gevaarlijkste plekken ter wereld voor een journalist om zijn beroep uit te oefenen.
“De massamoord op 31 journalisten in november in de Filipijnen en het geweld tegen journalisten in Mexico en Somalië maken 2009 tot een uitzonderlijk bloedig jaar voor mediapersoneel”, aldus IFJ-voorzitter Jim Boumelha. In totaal kwamen op de Filipijnen 38 journalisten om, maar de meeste slachtoffers werden gedood tijdens een massaslachting op 23 november in de provincie Maguindano.
De IFJ vertegenwoordigt ruim zeshonderdduizend journalisten in 125 landen. Bij de telling heeft de federatie gekeken naar alle in de media werkzame mensen die tijdens de uitvoering van hun beroep om het leven zijn gekomen, niet alleen journalisten maar ook tolken en chauffeurs.
In Irak, het afgelopen decennium het gevaarlijkste land om als journalist werkzaam te zijn, hebben dit jaar vijf journalisten het leven verloren, een afname vergeleken met de zestien dodelijke slachtoffers een jaar eerder.
In een afzonderlijk rapport maakte Verslaggevers Zonder Grenzen woensdag bekend dat in 2009 76 journalisten zijn gedood -voornamelijk wanneer zij verslag deden van oorlogen en verkiezingen. De in Parijs gevestigde organisatie telde echter alleen het aantal gedode journalisten en bloggers, niet ander mediapersoneel. Dit jaar werden volgens Verslaggevers Zonder Grenzen wereldwijd 573 journalisten opgepakt, 33 ontvoerd en 1456 fysiek aangevallen, terwijl 157 hun land ontvluchtten om een dergelijk lot te ontlopen. [Novum/AP]