Air America Radio uit de lucht

In de Verenigde Staten staakt ‘Air America’ maandag (25 januari) haar uitzendingen. Eind vorige week werd bekend dat het linkse talkradionetwerk faillissement heeft aangevraagd. Sinds afgelopen donderdag werden er geen live uitzendingen meer gemaakt en herhalingen uitgezonden, en in de loop van maandag zal de stekker er geheel uitgetrokken worden.

Air America werd in 2004 opgericht als antwoord op de vele rechtse praatprogramma’s op de Amerikaanse radio. Maar al jaren kampt het netwerk met financiële problemen. Het grote probleem van Air America is dat het te weinig luisteraars trekt. Het linkse netwerk kan namelijk niet opboksen tegen de populaire spreekstalmeesters als Rush Limbaugh en Sean Hannity, die hun meningen dagelijks verkondigen op de ruim 500 ‘rechtse’ (lees: pro republikeinse) radiostations.

Daar komt ook nog eens bij dat Air America veel geld kwijt is om haar programma’s uitgezonden te krijgen. Want terwijl radiostations flink in de buidel moeten tasten om de shows van Limbaugh of Hannity te mogen uitzenden, betaalt Air America de stations juist om haar programma’s uit te zenden. Ze huren dus als het ware zendtijd bij de diverse radiostations.

In 2006 zorgde de financiële problemen bij Air America al voor een flinke reorganisatie, waarbij Jerry Springer zijn dagelijkse radioshow kwijt raakte. Maar later dat jaar waren de problemen nog groter en werd zelfs ‘chapter 11’ faillissement aangevraagd. Hierdoor kon het netwerk doorgaan met uitzenden en op zoek gaan naar geldschieters. Deze werd gevonden in SLG Radio LLC, maar het kon niet voorkomen dat Air America opnieuw een populaire presentator kwijt raakte: Al Franken, tegenwoordig Senator voor de Democratische partij in Minnesota.

Afgelopen donderdag werd bekend dat Air America opnieuw faillissement heeft aangevraagd. Dit keer volgens ‘chapter 7’, wat inhoudt dat het netwerk de handdoek in de ring gooit. Volgens Air America zijn de huidige problemen grotendeels te danken aan de dalende advertentie-inkomsten van het afgelopen jaar.

Sinds afgelopen donderdag zijn de live uitzendingen gestaakt en worden er herhalingen uitgezonden. In de loop van maandag zullen de uitzendingen geheel worden gestaakt. Voor de ongeveer 100 radiostations waarop Air America te horen was, waaronder AM1600 WWRL in New York City en K-Talk AM 1150 (KTLK) in Los Angeles, ruste dus de zware taak om binnen enkele dagen een geheel nieuwe programmering in elkaar te zetten en andere programma’s in te kopen. Hoe de programmering van deze stations er nu precies uit gaat zien is nog onduidelijk. [RS/Radio.NL]