Joris Luyendijk: ‘Het Oog presenteren is groot feest’

Joris Luyendijk is sinds 8 maart de nieuwe vaste maandagpresentator van ‘Met het Oog op Morgen’. Hij presenteerde het actualiteitenprogramma op Radio 1 al vaker, maar dan als invaller. Het NCRV-programma ‘Lunch!’ sprak maandag met de nieuwe presentator en vroeg hoe het met de zenuwen was. “Ik ben heel erg zenuwachtig voor vanavond”, vertelde Luyendijk met een dikke knipoog.

Hoe Luyendijk invulling gaat geven aan zijn rol als presentator weet hij nog niet. Luyendijk: “Ik ga het natuurlijk op mij eigen manier doen. Ik hoor van mensen dat ze me raar vinden. Ik ben het daar niet mee eens. Ik ben niet vreemder dan andere mensen. Misschien komt het doordat ik er maar moeilijk achterkom wat andere beweegt. Ik vraag wel eens: ‘Hoezo ben ik raar?’ Maar daar hebben ze geen aanwijzingen voor.”

Feest
De vrijheid van de presentator is slechts beperkt bij ‘Met het Oog op Morgen’. Het programma heeft namelijk een aantal vaste items, zoals het nieuws- en krantenoverzicht. Luyendijk: “De presentator is daardoor niet zo belangrijk. Het is niet zo erg als je een mindere dag hebt. Bij Het Oog zijn er interviews van 8 minuten. Daardoor kun je een onderwerp uitgebreid neerzetten en van verschillende kanten bekijken. Dat vinden gasten ook prettig. Alle gasten die we uitnodigen komen graag naar de studio. Het presenteren van dit programma is een feest.”

Maandag
Luyendijk is erg blij met zijn vaste uitzenddag, de maandag. “ We worden in ieder geval niet gestoord door een voetbalwedstrijd. Ik ben zelf gek op die sport, maar ik vind het niks als je daarvoor een belangrijk gesprek moet onderbreken. Omdat er door bijvoorbeeld AZ is gescoord in een onbelangrijke wedstrijd in Portugal. Er is al zo veel sport op radio en tv, dus dit uurtje mag daar wel van gevrijwaard van blijven.”

Correspondent
Luyendijk: “Ik ben een vrij ongewone presentator. Ik ben zelf correspondent geweest in het Midden-Oosten. Dat heeft een voordeel. Ik weet precies hoe een correspondent werkt als ik die moet interviewen. Hij of zij wil niet samenvatten wat net op CNN is geweest. Dat wordt wel vaak aan een correspondent gevraagd. Ik begrijp daar niets van. Je stuurt iemand voor veel geld en met gevaar voor eigen leven naar bijvoorbeeld Teheran in Iran.
Je moet volgens mij veel persoonlijker vragen stellen zoals wat is je opgevallen?, hoelang ben je er al? en zie je verschillen met de vorige keer dat je er was? Want een correspondent heeft de ogen en oren ter plekke.”

Rouleren
Hans Laroes (Hoofdredacteur NOS Nieuws) heeft onlangs opgeroepen om correspondenten meer te laten rouleren. Wat vindt Luyendijk hiervan? “Het is onverstandig om een correspondent 35 jaar op een plek te houden. Maar je moet ook niet te vaak rouleren. Ik vind het belangrijk dat een correspondent de taal leert spreken van het land waar hij werkt. Dat kost een paar jaar. Ik begrijp Laroes ook wel. Je moet ergens niet te lang blijven, anders kom je te ver af te staan van je publiek. Je denkt bijvoorbeeld dat iets wel bekend is bij de meeste luisteraars, maar dat blijkt niet zo te zijn.”

Hoogleraar Journalistiek
Luyendijk is ook werkzaam als Hoogleraar Journalistiek aan de Universiteit van Tilburg. Wat doet hij hier? Luyendijk: “Uit onderzoeken blijkt dat universiteiten en bedrijven veel geld verspillen door slecht gebruik van energie. Dit terwijl ze hierop juist veel kunnen besparen. Hierover laat ik studenten artikelen schrijven. Ik ben namelijk aan het onderzoeken hoe je interessant kunt berichten over duurzaamheid en het milieu. Hierover wordt vaak heel saai verslag gedaan.”

Elektrische auto
De nieuwe vaste ‘Met het Oog op Morgen’-presentator heeft ook een speciale passie. “Ik ben zelf de correspondent elektrische auto’s”, vertelt hij. “Ik ben de enige in heel Europa die dit doet. Het is erg interessant. Ik ben erg benieuwd naar de grote overgang van de benzine naar de elektrische auto. Ik heb laatst een elektrische kiepauto getest. Die bleek goedkoper te werken dan een gewone auto. Hierover zul je in ‘Het Oog’ niets horen. Want je mag geen eigen hobby’s behandelen.”

Het interview met Joris Luyendijk (in Lunch!) en de uitzending van ‘Het Oog’ van maandag 8 maart zijn hier terug te luisteren. [RvB/Radio.NL]

Gerelateerde berichten