Meer dan 50 Duitse radiostations sloegen afgelopen donderdag de handen ineen voor één van de grootste 1 aprilgrappen ooit. De stations wisten te melden dat er vanaf juni portokosten betaald moesten worden voor het verzenden van een e-mail. Om het verhaal geloofwaardig te maken was er zelfs een speciale website gebouwd waarop alle informatie over de kosten te vinden was.
Aan de ontbijttafel en op het werk domineerde gisteren in Duitsland één onderwerp: de invoering van portokosten voor het verzenden van e-mailberichten. Per bericht zou vanaf juni één cent betaald moeten worden. Voor het verzenden van een brief of een sms-bericht moet immers ook betaald worden. Met de portokosten wilde de Duitse overheid iets doen aan de grote hoeveelheid spam die dagelijks verstuurd wordt. Daarnaast zou de mailporto het tekort moeten aanvullen, dat ontstaan is door de afname van de verkoop van postzegels.
Om het ‘nieuws’ geloofwaardig te maken, was er zelfs de speciale website email-porto.de opgezet om verontruste luisteraars te informeren over de kosten. Daarnaast konden luisteraars zich registreren om 50% korting te krijgen op de verzendkosten.
Rond het middaguur maakten de radiostations bekend dat het om een 1 aprilgrap ging, maar toen waren er al vele mensen ingestonken. In zes uur tijd kreeg de portowebsite namelijk 600.000 pageviews te verwerken van ruim 140.000 verschillende bezoekers. De stations spreken dan ook van een geslaagde grap.
De grootschalige 1 aprilgrap kwam uit de koker van de popzender ffn uit Nedersaksen en werd ondersteund door in totaal 57 publieke en commerciële radiostations, waaronder Hit-Radio Antenne, NDR 2, WDR 2, Bayern 3, hr3, 104.6 RTL, RS2, Radio Hamburg, RSH, Bremen 4, Energy en SWR 3.
De wakkere luisteraar had overigens al bij het horen van het nieuws kunnen weten dat het om een 1 aprilgrap ging. Gemeld werd namelijk dat de mailporto werd ingevoerd door het ministerie van post en telecommunicatie. Dit ministerie werd echter al in 1998, na de privatisering van de Deutsche Post en Deutsche Telekom, opgeheven. [RS/Radio.NL]