Lokale omroepen door digitalisering in geldnood

Nederland kent naast landelijke en regionale omroepen ook honderden lokale omroepen. Tegenwoordig heeft bijna elke gemeente wel een lokale omroep. Veel van deze omroepen verkeren in geldnood door de sterke opmars van digitale tv. Lokale omroepen moeten diep in de buidel tasten om te overleven. Kabelmaatschappijen vragen zeer hoge bedragen aan lokale omroepen om digitaal uit te zenden.

Digitaal kijken
Omroepen die niet digitaal uitzenden missen de boot, en zullen veel kijkers kwijtraken. Dit komt omdat kijkers dan niet meer analoog kunnen kijken via de kabelaanbieder, of omdat veel kijkers tegenwoordig overstappen naar digitaal.

Digitaal overstappen te duur
Lokale omroepen moeten aan sommige kabelmaatschappijen zelfs 12.000 euro per jaar betalen voor het leasen van een digitale decoder om digitaal uit te zenden en daarnaast ook nog eens een groot bedrag per maand betalen voor het doorgeven van de programma’s. Lokale omroepen vinden dat vaak unfair, omdat ze toch al weinig geld hebben.

Voor veel omroepen is dit een groot probleem omdat ze weinig geld hebben. Lokale omroepen krijgen meestal subsidie van de gemeente en verdienen geld met advertenties en commercials op radio, tv en via internet.

Kanaal 11
Daarnaast zijn lokale en regionale omroepen vaak niet blij dat ze een hoog tv-kanaal krijgen omdat de kijkers daar vaak niet komen. De kijkers beginnen vaak bij kanaal één tot ze iets leuks tegen komen en stoppen dan met zappen. Hierdoor zullen de publieke omroepen ook steeds minder kijkers krijgen.

Gerard Schuiteman van belangenorganisatie Roos (regionale publieke omroepen) is regelmatig in gesprek geweest met diverse kabelmaatschappijen zoals Ziggo en UPC, maar ze komen er nog niet uit. Roos pleit voor kanaal 11, direct na alle landelijke publieke en commerciele netten, maar de kabelaars willen niet verder gaan dan kanaal 30.

Hoelang de lokale omroepen nog analoog kunnen uitzenden is ook onduidelijk. Kabelmaatschappijen Rekam en Caiway schrappen hun analoge pakket al 10 oktober van dit jaar. Wanneer lokale omroepen niet (kunnen) meegaan naar het ditale tijdperk, betekent dat het doodvonnis voor de omroep. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten