Sinds kort werkt regionale omroep uit Flevoland met GML van Audisi. GML is in de vorm zoals het bij Omroep Flevoland wordt gebruikt vrijwel gloednieuw en zelfs voor een groot deel ter plekke in Lelystad gebouwd, geheel naar wens van Omroep Flevoland. Op dit moment claimt Omroep Flevoland ook meteen de modernste radiostudio ter wereld te hebben.
Daarnaast heeft Omroep Flevoland sinds maandag ook een nieuwe radioprogrammering. De dag begint zoals gebruikelijk met het laatste regionale nieuws. Ook is nu de reportage van verslaggever Gerard van Ommen ’s ochtends te horen. Luisteraars kunnen ’s middags tussen 13.00 en 13.30 uur bellen met hun mening bij presentator Leo Schouwenaar. En het spelletje Flevocrypto is ook naar de middag verplaatst.
Nieuwe radiostudio
Omroep Flevoland gebruikt als eerste omroep het systeem in al zijn volledigheid. Vorig jaar werd begonnen met audio logging en automatische opname van gesproken items vanuit de diverse on-air studio’s. Daarna volgde automatische import (ORN commercials) en export (naar het web) van audio.
” Voor de omroep moest ook alle informatie uit het bestaande Dalet 5.1e systeem worden behouden, daarvoor is een conversie client gebouwd. Hoogstandje is de live tweeweg synchronisatie met Dalet. Elk audio item dat in een bepaald bakje in Dalet wordt geproduceerd verschijnt volautomatisch in de corresponderende categorie in GML met behoud van alle metadata. Andersom werkt dit exact hetzelfde, hierdoor kan Omroep Flevoland zelf bepalen hoelang de overgangsperiode naar GML gaat duren.
GML is volledig client/server ontworpen en bovendien real-time waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan, met name voor wat betreft integratie met overige systemen, zoals het digitale audio platforum (DHD), het codec management (CAB) en publicatie (WEB, RDS). Alle informatie die wordt toegevoegd of gewijzigd is direct zichtbaar en inzetbaar voor alle gebruikers. Nieuwe items verschijnen automatisch in een reeds openstaande categorie zonder verversen. Applicaties werken op deze manier echt samen zoals nooit tevoren mogelijk was bij het gebruik van een centrale database.
Zelfs audio items die nog niet in de database staan kunnen worden afgespeeld. Hiertoe kan de gebruiker voorgedefinieerde directories gebruiken als waren het normale categorieën. Audio items die nog maar net klaar zijn kunnen dus echt last-minute worden uitgezonden. Ook de bediening van het systeem is zo simpel mogelijk gehouden, de applicaties hebben zo min mogelijk knoppen en door gebruik van touchscreens in de uitzendstudio is een zeer intuïtieve gebruikersinterface ontstaan.”
Omroep Flevoland gaat verder uitbreiden
Het bouwen aan GML houdt voorlopig nog niet op. Omroep Flevoland en Audisi hebben nog genoeg uitbreidingsplannen, onder andere een real-time koppeling met het redactiesysteem NIS. Daarmee moet het mogelijk worden om door redacteuren gewijzigde draaiboeken direct in GML te kunnen afspelen. Ook het in de avonduren automatisch herhalen van de opgenomen (live)programmaonderdelen is een van de features waar aan gewerkt wordt. Het zijn met name dit soort koppelingen en mogelijkheden waar Omroep Flevoland continu naar op zoek is om de bedrijfsvoering te optimaliseren. [Radiowereld.NL]