Berlingske Media en SBS Radio hebben de race om het regionale kavel FM6 in Denemarken gewonnen. De komende acht jaar mag Pop FM uitzenden via de frequenties 100.0 FM in Kopenhagen en Seeland, 99.9 FM in de regio Randers/Århus in Midden-Jutland en via capaciteit op het landelijke DAB-multiplex. Radio 100FM, de andere kandidaat voor dit kavel, gaat nu door op een groot aantal lokale frequenties.
Enkele maanden geleden startte de Deense overheid de procedure voor de herverdeling van het regionale kavel FM6, dat tot november 2009 gebruikt werd door Radio 100FM. Vanwege de financiële problemen moest het station de uitzendingen via dit kavel staken. Sindsdien zendt Radio 100FM uit via diverse lokale FM-frequenties in Denemarken.
In tegenstelling tot 2003 werd het kavel FM6 dit keer niet geveild, maar verdeeld middels een vergelijkende toets. In totaal meldden zich twee kandidaten voor het kavel. Radio 100FM, dat eigendom is van Jim Receveur en onder meer de Nederlander Marc Nanning als investeerder heeft, en Pop FM, een samenwerking tussen uitgeverij Berlingske Media en SBS Radio. Afgelopen donderdag werd bekend dat Pop FM mag gaan uitzenden via het FM6-net.
Pop FM richt zich met een muziekmix van de jaren ’70, ’80 en ’90 op de doelgroep 35 tot 55 jaar. Dezelfde doelgroep waarop het publieke regionale radionetwerk P4 zich richt. P4 is sinds jaar en dag marktleider in Denemarken. Pop FM was tot 2005 al in delen van Denemarken via de ether te ontvangen, maar werd vanwege de hoge vergoedingen voor auteursrechten voor muziek gesloten. Begin 2010 werd Pop FM echter nieuw leven in geblazen als internetstation.
SBS Radio zorgt voor de programmatische invulling en de reclameverkoop van Pop FM, terwijl Berlingske voor de nieuwsvoorziening gaat zorgen. Het is de bedoeling dat de zender na de zomer de frequenties in gebruik gaat nemen.
Radio 100FM
De verliezer van de herverdeling, Radio 100FM, heeft besloten om niet bij de pakken neer te zitten. De zender gaat verder via een groot aantal lokale FM-frequenties en is druk bezig om de etherdekking te optimaliseren.
Vanwege de financiële problemen staakte Radio 100FM eind 2007 met het voeden van de etherfrequenties via de satelliet en stapte over op voeding via IP en APL. Een groot aantal zendlocaties waren echter nog niet geschikt om op deze manier het signaal te ontvangen, waardoor diverse zenders uitgeschakeld werden.
Inmiddels is achter de schermen hard gewerkt aan het oplossen van het voedingsprobleem. Hierdoor is het zenderpark inmiddels alweer uitgebouwd van 18 naar 26 frequenties. Vooral in Zuid-Denemarken en West-Zeeland is de situatie flink verbeterd. Daarnaast is ook de ontvangst in de hoofdstad Kopenhagen verbeterd door de ingebruikname van de nieuwe frequentie 105.6 FM vanuit Dragør, ten zuidoosten van de stad. [RS/Radio.NL]