De metamorfose van Donna in MNM heeft de Vlaamse openbare omroep 365.000 euro gekost, zo meldt de nieuwsredactie van de omroep. De VRT zelf weigerde deze cijfers bekend te maken, maar Vlaams parlementslid en mediaspecialist Carl Decaluwé besloot de cijfers bij het Rekenhof vandaan te halen. De omroep vindt het jammer dat de cijfers nu doelbewust openbaar zijn geworden.
Eind 2008 besloot de VRT om de hitzender Donna na bijna 17 jaar te begraven. Mede door de toenemende concurrentie werd ‘de dame met de hoed’ steeds minder goed beluisterd. Diverse pogingen om hierin verandering te brengen waren tevergeefs. Daarom besloot de VRT om met een nieuwe hitzender te komen: MNM. Op 5 januari 2009 ging MNM officieel van start.
Naar aanleiding van de ombouw van Donna naar MNM stelde Vlaams parlementslid en mediaspecialist Carl Decaluwé vragen over de kosten van deze operatie. De VRT weigerde echter om cijfers bekend te maken. Dit onder meer omdat dit het imago van het bedrijf schade zou kunnen toebrengen en omdat de omroep ook meespeelt in een concurrentiële markt, zo meldde de omroep.
Decaluwé besloot daarop vragen te stellen aan minister voor Media Ingrid Lieten, maar ook zij moest hem het antwoord schuldig blijven en verwees terug naar de VRT. Daarop besloot hij de vraag aan het Rekenhof, belast met de externe controle van financiële verrichtingen van de staat en door de staat gefinancierde instellingen, te stellen. Deze had namelijk enkele dagen daarvoor de kosten van de VRT van 2008 gecontroleerd. Uit deze cijfers blijkt dat de ombouw van Donna naar MNM 365.000 euro heeft gekost.
Er werden onder meer ruim 11.000 euro reiskosten gemaakt voor reizen naar de Verenigde Staten. Voor de brainstorms met deejay Peter van de Veire werd 30.000 euro gefactureerd aan de VRT. De opstart- en restylingskosten bedroegen zo elk 85.000 euro. De lancering zelf kostte 195.000 euro.
De VRT zelf ontkent de cijfers niet, maar betreurt dat ze openbaar zijn gemaakt. Hierdoor zou de privacy van MNM-gezicht Peter van de Veire geschonden zijn. “De opdracht die hij kreeg ging verder dan een presentatieopdracht”, zo laat VRT-woordvoerder Brigitte Vermeersch weten. “Hij werkte als consultant en moest een volledig nieuw net uitwerken. Het gaat dan ook om gangbare tarieven.”
Decaluwé zelf twijfelt ook niet aan of de tarieven gangbaar zijn, maar vindt het een raadsel waarom de omroep hier zo geheimzinnig over doet. [RS/Radio.NL]