Plan voor publieke omroep met twee zenders

De werkgroep Andere Publieke Omroep (APO) heeft een plan gepresenteerd voor een omroep met slechts twee reclamevrije tv-zenders die zich beperken tot nieuws en cultuur. Voor amusement, spelletjes en buitenlandse WK-wedstrijden is geen plaats meer bij de Publieke Omroepen. Dat kan bijboorbeeld naar de commerciële zenders van RTL en SBS.

De werkgroep heeft het plan aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer en aan informateur Uri Rosenthal aangeboden.

Twee radiozenders blijven over
Ook op de radio zou de publieke omroep zich moeten beperken tot twee zenders. Net als op televisie een zender voor nieuws en actualiteiten en een tweede voor kunst en cultuur. De initiatiefnemers, onder wie voormalig AVRO-directeur Ad ’s-Gravesande en oud-hoofdredacteur Nico Haasbroek van het NOS Journaal, stellen dat hun omroepmodel 370 miljoen euro per jaar kost, de helft van het huidige budget. Bovendien, zo stelt de APO, is de omroep verworden tot een ‘kijkcijfermachine’ die programmeert ‘met de hete adem van de commerciële concurrentie in de nek’.

Snijden in Hilversum
Veel politieke partijen zijn van plan de publieke omroep op de schop te nemen. VVD, PVV, GroenLinks en D66 willen snijden in kosten door kerntaken aan te scherpen of het aantal zenders en omroepen te verminderen. Het grote aantal verschillende omroepen (in september 24) kost niet alleen veel geld, vinden de partijen, maar gaat ook ten koste van de bestuurbaarheid en herkenbaarheid.

Bij de publieken zelf is inmiddels doorgedrongen dat de kosten enorm omlaag moeten, anders grijpt de politiek in. Zo zijn er inmiddels initiatieven om verschillende omroepen te fuseren of meer samen te laten werken. Voor inperking van het aantal zenders en het gevarieerde aanbod is veel minder draagvlak. Een omroep zonder sport en entertainment is enkel nog voor de elite, zo is de gedachte. Vijftig bekende Nederlanders vertellen daarom sinds deze week in promo’s rondom WK-wedstrijden waarom zij het publieke bestel zo uniek vinden.

Publieke omroep verbaasd
De publieke omroep is volgens de Telegraaf erg verbaasd over het moment waarop een particuliere werkgroep het plan voor een alternatief bestel lanceert.

“We zijn verbaasd over de timing, omdat er net een uitgebreide consultatieronde is geweest waarbij burgers, belangengroepen en omroepen, zowel commercieel als publiek, hun mening konden geven over de toekomst van het bestel. Toen heeft de werkgroep niets van zich laten horen”, zo zegt een woordvoerder van de NPO. „Wel heeft de Andere Publieke Omroep eerder een plan gemaakt, maar dat was op tal van punten inhoudelijk onvoldoende onderbouwd. We gaan dit idee opnieuw bekijken en kunnen nu nog geen reactie geven.” [Telegraaf/Medianed/Radio.NL]

Gerelateerde berichten