NTR is de naam van de nieuwe, publieke omroep, die ontstaat door een fusie van NPS, Teleac en RVU. De omroepen bundelen hun krachten, omdat ze willen proberen efficiënter met publiek geld om te gaan en hun positie in het omroepbestel willen versterken. Daarnaast zien de omroepen mogelijkheden om de kwaliteit van hun programma’s te versterken door inhoudelijke kruisbestuiving.
NTR, een samenstelling van de beginletters van de drie fuserende omroepen, legt zich toe op informatie, educatie en cultuur. NPS-directeur Joop Daalmeijer krijgt voorlopig de leiding bij de NTR. Speciale aandacht is er voor jeugdprogramma’s en programma’s waarin de culturele diversiteit van de samenleving tot uiting komt. SchoolTV is een belangrijke pijler van het educatieve aanbod. Ook gaat NTR samen met de NOS vanaf september het nieuwe dagelijkse actualiteitenprogramma Nieuwsuur maken. Alle programma’s van de drie omroepen worden vanaf 1 september onder de nieuwe naam uitgezonden.
Baken
NPS, Teleac en RVU hebben met elkaar gemeen dat ze geen leden hebben en dat hun taken in de wet zijn vastgelegd. Anders dan de omroepverenigingen zijn ze onafhankelijk en ongebonden. Samen willen ze een fundament zijn van de Nederlandse publieke omroep: een baken voor mensen die behoefte hebben aan een betrouwbare en objectieve duiding van gebeurtenissen van gisteren, vandaag en morgen.
Dubbele punt
NTR wil zich profileren als een publieke omroep die veel te bieden heeft. Een omroep die staat voor kwaliteit, verrijking en persoonlijke groei. De dubbele punt in het logo is daarvan het symbool. In de communicatie staan achter de dubbele punt de drie terreinen waar NTR zich op richt, te weten informatie, educatie en cultuur. Ook kunnen achter de dubbele punt woorden volgen die aangeven wat de programma’s de kijker en luisteraar bieden. Woorden als inzicht, verdieping en genieten.
Werkgelegenheid
Door de fusie worden slechts zes mensen gedwongen ontslagen. Dit komt doordat de drie omroepen door reorganisaties al flink waren afgeslankt voordat ze de fusie in gingen. Ook zegt de nieuwe omroep dat door de fusie veel geld wordt bespaard op organisatie en gebouwen. Daardoor blijft er volgens Daalmeijer meer geld over voor programma’s. Hoeveel mensen NTR in dienst zal krijgen is niet bekend gemaakt. De reorganisaties waren nodig omdat de NPS vanaf september minder geld krijgt door een herverdeling van het totale omroepbudget en omdat Teleac en RVU hun overheadkosten op de algemene omroepnorm moesten brengen. [Radiowereld.NL]