Religieuze omroepen willen prominenter in beeld

De publieke levensbeschouwelijke omroepen vinden dat zij door de leiding van de Nederlandse Publieke Omroep steeds meer worden ‘gemarginaliseerd’. Dat bleek tijdens het symposium ‘Wat is de rol van religie in het publieke bestel?‘, georganiseerd door de katholieke omroep RKK.

“Op dit moment wordt religie gemarginaliseerd. Religie is een grotere rol in het publieke domein gaan spelen”, zegt Leo Feijen, hoofd RKK zendtijd. Hij vindt dat de discussie over de rol van religie in het publieke bestel verplaatst moet worden van de achterkamers naar het grote publiek. “Wij willen uitdragen dat religie voor iedereen is, of je nou kerkelijk bent of niet”, aldus Fijen. Hij wil dus niet alleen programma’s voor de eigen achterban maken.”

De 2.42-omroepen, de kleine levensbeschouwelijke omroepen zoals RKK en IKON, vinden dat zij steeds meer naar de randen van de programmering worden gedrukt. Protest hiertegen haalt volgens hen niks uit. Fijen deed een oproep om te komen tot een gezamenlijk ‘manifest’, dat ertoe zou moeten leiden dat er structureel zendtijd in de avonduren komt voor levensbeschouwelijke uitzendingen. Fijen: “Bijvoorbeeld dagelijks na het nieuwe programma Nieuwsuur op Nederland 2.”

Het voorstel van Fijen kreeg bijval van NCRV, KRO, EO, IKON, BOS, OHM en ZVK. De omroepen gaan op korte termijn gezamenlijk overleggen over de te volgen strategie. [Radio.NL/Medianed]

Gerelateerde berichten