Eén publiek tv-net op de tocht [Update]

De bezuinigingen bij de publieke omroep leiden mogelijk tot het verdwijnen van één publiek net. Dat blijkt uit regeerakkoord van VVD en CDA dat wordt gesteund door de PVV. De publieke omroep moet de komende jaren tweehonderd miljoen euro per jaar gaan bezuinigen. Indien deze besparing leidt tot een ‘verschraling’ van het aanbod, dan verdwijnt één publiek net. De kwaliteit mag niet worden aangetast.

De themakanalen van de publieke omroep mogen voortaan alleen nog uit de eigen middelen van de verschillende omroepen worden betaald. Ze mogen daardoor wel doorgaan, ondanks dat de kanalen weinig kijkers hebben. Ook moeten de omroepen veel meer gaan samenwerken, daar waar dat mogelijk is. Regionale omroepen moeten meer gaan samenwerken met landelijke omroepen.

Het muziekcentrum voor de omroep wordt afgeschaft en de Wereldomroep wordt voortaan gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook moeten omroepen ruimhartiger zijn met het ter beschikking stellen van programmagegevens.

Op cultuur wordt de komende jaren eveneens tweehonderd miljoen euro structureel bezuinigd. Er wordt vooral gesneden in subsidies voor langjarige cultuursubsidies en de Cultuurfondsen. De uitgaven aan cultureel erfgoed, bibliotheken en het Nationaal Archief worden zoveel mogelijk ontzien. In heel Nederland moet een ‘hoogwaardig cultureel aanbod’ blijven bestaan.

Rutte, Verhagen en Wilders willen verder meer ruimte geven aan particulier initiatief. Bij verstrekking van subsidies wordt voortaan eerst gekeken naar de mogelijkheden of kunstenaars en culturele instellingen een groter deel van hun inkomsten zelf kunnen verdienen.

Punten reageerakkoord en Publieke Omroep

• Er wordt bezuinigd op de publieke omroep zonder de kwaliteit aan te
tasten. Indien hierdoor het aanbod verschraalt vervalt er een televisienet.

• Themakanalen worden alleen uit de eigen middelen van omroepen gefinancierd.

• Waar mogelijk vindt een bundeling of nauwere samenwerking van
omroepverenigingen plaats.

• De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt een taakstellende
bezuiniging en reduceert bureaucratie, management en coördinatie in de verhouding met de omroepen en laat hen meer ruimte. De NPO beperkt zich tot audiovisuele taken.

• Het muziekcentrum voor de omroep wordt afgeschaft.

• De Wereldomroep richt zich op zijn kerntaken waaronder het brengen van het vrije woord en wordt gefinancierd uit de begroting voor Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

• De beschikbaarheid van programmagegevens wordt verruimd.

• Landelijke en regionale publieke omroepen worden meer geïntegreerd, bijvoorbeeld door regionale vensters op een landelijk net. Besparingen komen ten goede aan de regionale omroep. Het kabinet komt met voorstellen voor de volgende concessieperiode die ingaat in 2015 ten aanzien van het aantal netten, de vorm van lidmaatschap van de omroepverenigingen en de bovengrens van 400.000 leden.

Reacties
Henk Hagoort (voorzitter Nederlandse Publieke Omroep, NPO): “Dit kun je geen bezuinigingen noemen. Dit is afbraak. Dit kabinet wil kennelijk een elitaire omroep voor de grachtengordel. Net als de culturele sector krijgt de publieke omroep een enorme klap. Dit gaat bij de omroep en in de creatieve industrie honderden, mogelijk duizenden banen kosten.”

Jan Slagter (voorzitter omroep MAX): “Een bezuiniging van 200 miljoen euro op het totale omroepbudget in 2013 is heel veel geld. Ik hoop dat de omroepen en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) goed kijken naar onze eigen organisaties, want daar valt nog veel geld te winnen.”

“Daarmee hoop ik dat de programma’s kunnen worden ontzien. Ik hoop ook dat de omroepen verlost worden van de bureaucratie uit Den Haag en de NPO en dat we ons echt kunnen bezighouden met het maken van programma’s, waarvoor we tot het bestel zijn toegetreden. Laat ze in Hilversum een centrale backoffice maken. Daarmee kunnen we heel veel geld besparen.” [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten