NTR op woensdag 1 september van start

Sesamstraat, het SchoolTV-weekjournaal en de Keuringsdienst van Waarde behoren vanaf vandaag tot dezelfde omroep: NTR. De nieuwe omroep komt voort uit een fusie tussen NPS, Teleac en RVU. De NTR wil zich profileren als de onafhankelijke publieke omroep voor informatie, educatie en cultuur.

NPS, Teleac en RVU zijn als taakgebonden omroepen zonder leden gefuseerd, om hun budgetten efficiënter te besteden en hun positie in het publieke bestel te verstevigen. De NTR wil een fundament zijn van de Nederlandse publieke omroep: een baken voor mensen die behoefte hebben aan een betrouwbare en objectieve duiding van actuele en historische gebeurtenissen. De samenwerking biedt ook voordelen voor de programma’s. Tussen de verschillende thema ’s van de NTR, zoals cultuur, educatie en geschiedenis, zijn ook dwarsverbanden te leggen.

Informatie
NTR is de samenwerkingspartner in twee gezaghebbende programma’s van de publieke omroep: het geschiedenisprogramma Andere Tijden (met de VPRO) en het nieuwe actualiteitenprogramma Nieuwsuur (met de NOS), de opvolger van NOVA. Op Radio 1 gaat Prem Radhakishun voor de NTR op doordeweekse dagen het nieuwe ochtendprogramma PREMtime maken.

Educatie
SchoolTV, voor kinderen tot en met 12 jaar op Zapp en voor scholieren in het voortgezet onderwijs op Nederland 2, is een belangrijke pijler van het educatieve aanbod van de NTR. Negentig procent van alle scholen en docenten maakt er gebruik van. Internet en nieuwe media worden daarbij veelvuldig toegepast om het educatieve effect van de programma’s te vergroten.

Op 13 september, de start van de Week van het Geld, begint bij SchoolTV de serie SpangaS Leergeld: financiële educatie voor leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs. Ook programma’s als Verborgen Verleden, waarin bekende Nederlanders hun eigen familiegeschiedenis ontdekken, en Het Academisch Ziekenhuis, over baanbrekende behandelmethodes in academische ziekenhuizen in Nederland, behoren tot het aanbod van de NTR. Hoe?Zo! Radio, elke werkdag op Radio 5, is het NTR-programma over wetenschap.

Kunst & Cultuur
In de kunst- en cultuurprogrammering van de NTR blijven programma’s op het gebied van klassieke muziek, jazz & soul, dans en opera centraal staan. Kunststof (op radio en TV), NTR Podium, Het Uur van de Wolf en NTR ZaterdagMatinee zijn vertrouwde namen. Maar ook op het gebied van drama behoudt de NTR zijn belangrijke rol  in de ontwikkeling van nieuw talent met projecten als KORT! en One Night Stand (met VARA en VPRO).

Jeugd
Op Z@pp en Z@ppelin heeft de NTR ook een aandeel in de programmering met programma’s als Sesamstraat, Het Klokhuis, Het Sinterklaasjournaal, Koekeloere, Het Zandkasteel en het nieuwe peuter- en kleuterprogramma HoelaHoep.

Diversiteit
Vanuit haar wettelijke taakopdracht loopt diversiteit als een rode draad door de NTR-programmering heen. Met programma’s als Raymann is Laat, Vals Plat, City Folk en Tante in Marokko vervult de NTR een voortrekkersrol in Europa en geldt zij binnen de Publieke Omroep als expertisecentrum op het gebied van diversiteit. Knoop in je zakdoek is het enige programma van de publieke omroep van en voor verstandelijk beperkten.

NTR zoekt Directie en hoofdredactie
De NTR is nog wel op zoek naar een algemeen directeur. NPS-directeur Joop Daalmeijer vervult de functie momenteel op ad-interim basis. De hoofdredactie van de NTR bestaat uit Carel Kuyl (Informatie), Bart Soepnel (Kunst  & Cultuur), Ben Groenendijk (Vorming & Volwasseneneducatie) en Bert Groenewoud (Jeugd). [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten