De publieke omroep staat zondagavond uitgebreid stil bij de op 83-jarige leeftijd overleden Harry Mulisch. Zo besteedt het Acht Uur Journaal van de NOS een groot gedeelte van de uitzending aan de auteur. De programma’s Uur van de Wolf, Collegetour en Nieuwsuur staan in het teken van de schrijver. Ook op Radio 1 wordt volop aandacht besteed aan Mulisch.
Een hoop BN’ers reageren via Twitter op het overlijden van de schrijver die al enige tijd ernstig ziek was. “Elf jaar geleden was ik voor het laatst op Curaçao en las ik De Ontdekking van de Hemel. En nu landen we en is Harry Mulisch dood”, twittert Henkjan Smits na aankomst met een vanaf het eiland vertrokken vliegtuig.
Claudia de Breij wijdt op haar website een uitgebreid stuk aan Mulisch. “Want hij was een groot schrijver. De grootste. Daar hielp geen moedertjelief aan”, tekent de cabaretière op.
Harry Mulisch
Harry Mulisch is zaterdagavond overleden in zijn woning aan de Leidsekade in Amsterdam. De prominente schrijver leed aan kanker en is 83 jaar geworden. Dat heeft zijn uitgeverij De Bezige Bij bevestigd.
Mulisch was een van de beroemdste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw en schreef naast verhalen, gedichten, theaterstukken en artikelen meer dan tien romans. Hij was de laatste nog levende schrijver van ‘de grote drie’, tot wie ook W.F. Hermans en Gerard Reve behoorden.
De gelauwerde schrijver was al een tijd ziek. “Hij was de laatste dagen een soeverein mens”, zei Bezige Bij-directeur Robbert Ammerlaan. “Hij was ook de laatste dagen buitengewoon helder, kon vrienden ontvangen en lachen. Hij heeft toch nog prachtige dagen beleefd. Het is een mooi, waardevol en indrukwekend proces geweest.” De uitgeverij is ‘in diepe rouw’ gedompeld nu de auteur van een ‘weergaloos en onnavolgbaar oeuvre’ is overleden.
Harry Kurt Victor Mulisch werd geboren op 29 juli 1927 in Haarlem. Zijn eerste roman Archibald Strohalm verscheen in 1952, waarvoor hij de Reina Prinsen Geerlingsprijs kreeg, zijn eerste literaire prijs. In 1978 ontving hij de P.C. Hooftprijs, de Nederlandse Staatsprijs voor Letterkunde, voor zijn gehele oeuvre.
In 1982 verscheen De aanslag, inmiddels in meer dan dertig talen verkrijgbaar. In 1986 zag de filmversie van deze oorlogsklassieker het licht, die werd bekroond met een Oscar. Zes jaar later verscheen Mulisch’ magnum opus De Ontdekking van de Hemel. In 1995 kreeg Mulisch de Prijs der Nederlandse Letteren uitgereikt.
Met de dood van Mulisch wordt een tijdperk in de Nederlandse literatuur afgesloten. [Novum/Radio.NL]