De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen staat aan de vooravond van een nieuw frequentieschaakspel. De regionale mediaraad LFM publiceerde afgelopen week een rapport waarin is onderzocht hoe de dekking van een aantal commerciële lokale omroepen verbeterd kan worden en hoe een kavel voor een tweede commerciële radiozender in de grote steden kan worden gecreëerd.
Sinds afgelopen zomer is de radiowereld in Noordrijn-Westfalen flink in beweging. DE Britse legerzender BFBS Radio besloot namelijk twee sterke FM-frequenties in West-Duitsland op te geven, in ruil voor een aantal zwakkere frequenties in de buurt van de kazernes.
Afgelopen zomer verdween BFBS daardoor van 96.5 FM in het Ruhrgebied en 97.8 FM in de regio Bonn.
De sterke frequentie in het Ruhrgebied werd overgenomen door de landelijke publieke zender Deutschlandradio Kultur, die hierdoor de ontvangst flink verbeterde. De zender in Bonn werd overgenomen door de lokale commerciële zender Radio Bonn/Rhein-Sieg.
In ruil voor de sterke zender in het Ruhrgebied gaf BFBS zwakke FM-frequenties op, waarvan er nu zes door BFBS gebruikt worden. Radio Bonn/Rhein-Sieg gaf een oude frequentie (98.9 FM) over aan Deutschlandradio Kultur.
Over wat er met de resterende frequenties die Deutschlandradio had opgegeven ging gebeuren, was nog geen besluit genomen. Wel gingen de geruchten dat deze mogelijk naar een tweede commerciële zender in Noordrijn-Westfalen zouden gaan. Ondermeer Energy en Radio NRW, aanbieder van het raamprogramma voor ruim 40 lokale commerciële stations in West-Duitsland, zouden interesse hebben in de frequenties. Laatstgenoemde zou hierop een nieuwe jongerenzender willen starten.
De regionale mediaraad LFM heeft nu een onderzoek uit laten voeren, waarbij is gekeken hoe de dekking van een aantal commerciële lokale omroepen verbeterd kan worden en hoe een kavel voor een tweede commerciële radiozender in de grote steden kan worden gecreëerd. Want naast de oude frequenties van Deutschlandradio, zijn er ook nog een aantal nieuwe en ongebruikte frequenties beschikbaar.
Verwacht wordt dat een aantal lokale stations van frequentie gaat wisselen en dat een aantal opstelpunten gewijzigd gaan worden. Radio Köln zou bijvoorbeeld de huidige frequentie 107.1 FM kunnen inruilen voor de frequentie 89.9 FM. Deutschlandradio gebruikte deze frequentie altijd met maar 90 Watt vermogen, maar het is mogelijk om dit op te vijzelen tot 200 Watt, zonder dat dit storingen veroorzaakt. Radio Köln kan hierdoor de ontvangstproblemen ten westen van de stad oplossen. De frequentie 107.1 FM kan dan weer ingezet worden voor een tweede kavel voor commerciële radio.
Voor het tweede kavel voor commerciële radio zouden de freuqenties Krefeld 90.5 FM, Essen 88.3 FM, Bochum 89.4 FM en Rheindahlen 92.3 FM ingezet kunnen worden. In Dortmund kan worden uitgezonden op 105.4 FM, terwijl de zender Mülheim (93.7 FM) verhuisd kan worden naar Duisburg en de zender Hilden (92.6 FM) naar Neuss. Teven zou in Mönchengladbach uitgezonden kunnen worden op 98.3 FM. Deze frequentie werd in het verleden gebruikt door het ter ziele gegane Welle West vanuit Erkelenz. Hierdoor ontstaat in redelijk interessant FM-pakket met dekking in een aantal grote West-Duitse steden.
Verwacht wordt dat de mediaraad LFM op zeer korte termijn een beslissing neemt over wat er met de vrije frequenties gaat gebeuren. [RS/Radio.NL]