Noorse PO stopt met uitzenden via middengolf

De Noorse publieke radio NRK gaat stoppen met uitzenden via de middengolf, zo meldt zenderexploitant Norkring. Op 30 juni 2011 wordt de zender Vigra (AM 630 kHz) buiten gebruik gesteld, terwijl de zender Røst (675 kHz) op 31 december 2012 volgt.

De zender op het eiland Vigra is de oudste nog in gebruik zijnde zender van Noorwegen. In 1935 werd er voor het eerst via de lange- en middengolf uitgezonden vanaf deze locatie. Lange tijd werd er op de frequentie 629 kHz uitgezonden. In 1978 werd de frequentie gewijzigd in 630 kHz. Momenteel wordt op deze frequentie met een vermogen van 100 kW afwisselend het programma van P1 en P2 uitgezonden, alsmede regionale programma’s en scheepvaartberichten.

Zodra de zender Vigra op 30 juni 2011 buiten gebruik is gesteld, start Norkring gelijk met het afbreken van de 232 meter hoge stalen mast. Deze vormt namelijk een gevaarlijk obstakel voor het vliegverkeer van en naar het vliegveld Aalesund. Het is de bedoeling dat de opruimwerkzaamheden nog voor het einde van 2011 zijn afgerond.

De zender op het eiland Røst is sinds 1999 in gebruik en verving destijds de zender Bodø. Via de frequentie 675 kHz wordt met 20 KW eveneens afwisselend het programma van P1 en P2 uitgezonden, alsmede regionale programma’s en scheepvaartberichten. Op 31 december 2012 worden de uitzendingen via deze frequentie gestaakt. Wat er met de zender en de mast gaat gebeuren is nog niet bekend.

In het verleden werd er in Noorwegen vanuit Kvitsøy uitgezonden op de frequentie 1314 kHz. Deze uitzendingen werden echter in 2006 al gestaakt.

Steeds meer publieke omroepen in Europa stoppen met uitzenden via de middengolf. Recent maakte ook Zweden bekend te stoppen via de AM. Binnenkort gaat ook de laatste middengolfzender in Zwitserland definitief uit de lucht. De afgelopen jaren schakelden diverse Duitse publieke omroepen hun middengolfzenders al uit. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten