Kans op vertraging op A2 door brandende zendmast

De grootste kerstboom ter wereld, de zendmast in Lopik, langs de A2 bij IJsselstein, gaat op vrijdag (10 december) weer opnieuw branden rond 20.00 uur. Tot en met 6 januari branden de lampjes van de 367 meter verlichte toren. De VID verwacht ook dit jaar weer problemen op de A2. Automobilisten op de A2 zullen langzamer gaan rijden in deze periode om goed te kunnen kijken naar de verlichte Gerbrandy-toren.

Volgens de VID kunnen de komende 4 weken grote vertragingen optreden op dit weggedeelte. Automobilisten die onnodig stoppen om naar de grootste kerstboom ter wereld in Lopik te kijken kunnen rekenen op een flinke boete.

De lampjes van de 367 meter hoge Gerbrandytoren van Lopik gaan vanaf vrijdagavond 20.00 uur branden. De organisatie heeft wederom veel sponsorgeld opgehaald om de zendmast op te tuigen. Voor het optuigen van de boom was 52 duizend euro nodig. Vijf mannen waren drie weken bezig met het hijsen van de kabels, het ophangen van de honderdtwintig lampjes en het aanbrengen van de piek.

Het aansteken van de kerstboom gaat gepaard met een feest, dat voor een groot deel op gratis diensten draait. Jeroen van der Boom en presentator Jörgen Raymann zullen een optreden geven bij de opening.

De zendmast werd in 1992 voor het eerst opgetuigd als kerstboom. De 367 meter hoge zendmast kwam in 1998 in het Guinness Book of Records als grootste kerstboom ter wereld.

Gerbrandytoren
De grootste kerstboom ter wereld, is tussen medio december en begin januari een baken in Midden-Nederland. De Gerbrandytoren van 375 meter hoog zal met 120 lampen blijven branden tot en met Driekoningen, 6 januari 2010. De grootste kerstboom ter wereld is bij helder weer in grote delen van midden Nederland te zien.

Twaalf lange kabels (totale lengte 4020 meter met 120 lampjes) worden aan de grond met grote containers op hun plaats gehouden. De containers zelf zijn verzwaard met betonnen platen, zodat ze ook bij zware stormen op hun plaats blijven staan. Op de top van de zendmast komt een pieklicht van 1200 Watt te staan dat van tientallen kilometers afstand te zien zal zijn.

De eerste keer dat de kerstboom verlicht was, was in 1992. Enkele jaargangen vielen uit wegens geldgebrek bij de organisatoren. Het evenement krijgt elk jaar nationaal en internationaal veel publiciteit. De kerstboom zelf staat ook vermeld in het Guiness Book of Records als hoogste verlichte zendmast ter wereld. Elk jaar genieten honderdduizenden automobilisten van het licht in de donkere dagen rond de jaarwisseling. Om de verlichting te zien vliegen zelfs vliegtuigen op weg naar Schiphol vaak een stukje om. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten