De SP heeft diverse vragen gesteld aan de Tweede Kamer over CanalDigitaal. Aanleiding van de brief van mevrouw Gesthuizen van de SP aan Minister Verhagen van EZ zijn ernorm veel klachten over Canaldigitaal. Ook de Ombudsman is niet blij met Canaldigitaal. Het bedrijf sluit zich niet aan bij een geschillencommissie en heeft nog steeds een monopoliepositie in grote gebieden van Nederland.
Mensen die in deze gebieden wonen kunnen alleen via Canaldigitaal TV-zenders ontvangen. Er zijn te weinig alternatieven (o.a. Digitenne, TV via de telefoonlijn) voor consumenten. Deze zijn van veel mindere kwaliteit, voor de consumenten dus geen alternatief. En CanalDigitaal weigert zich al jaren lang als aanbieder van televisiediensten aan te sluiten bij een geschillencommissie. Daardoor is de consument de dupe.
Ombudsman
Volgens de Ombudsman gaan de klachten meestal “over de service en de administratie van Canaldigitaal: het opzeggen van abonnementen wordt niet goed verwerkt, Canaldigitaal reageert niet op brieven, zelfs niet wanneer deze aangetekend zijn en sluit het signaal af terwijl er nog een dispuut loopt.
De nieuwe eigenaar van Canaldigitaal, M7group uit Luxemburg, is ook niet aangesloten bij de Geschillencommissie Centrale Antenne Inrichtingen. Ook daar is de Ombudsman helemaal niet blij mee.
“Dit betekent dat mensen die op Canaldigitaal zijn aangewezen hun klacht niet aan de Geschillencommissie kunnen voorleggen, maar ook niet kunnen overstappen naar een andere aanbieder. Dit alles zorgt voor een hoop frustratie onder klanten die een klacht hebben.”
Kamervragen
Minister Verhagen is inmiddels op de hoogte dat CanalDigitaal zich niet wil aansluiten bij de geschillencommissie. Maar volgens Verhagen is het niet aan Economische Zaken dat CanalDigitaal al dan niet een monopoliepositie heeft.
Minister Verhagen: “Het is aan de toezichthouders om dat te bepalen. Ik deel uw mening dat het belangrijk is dat consumenten gemakkelijk hun recht moeten kunnen halen bij een geschil. Een onafhankelijke geschillencommissie kan daarbij een goed instrument zijn. Aansluiting bij een geschillencommissie is naar mijn mening niet gelieerd aan het hebben van marktmacht. Het is belangrijk dat alle consumenten gemakkelijk hun recht kunnen halen.”
Aansluitplicht
Gesthuizen vroeg de minister ook waarom CanalDigitaal zich niet aansluit en of hij actie zal ondernemen, zodat alle televisieproviders zich blijvend aansluiten bij een geschillencommissie.
Minister Verhagen: “Ik ben op dit moment in gesprek met CanalDigitaal over aansluiting bij een geschillencommissie op vrijwillige basis. Ik zal hierover voor de zomer uitsluitsel geven. Het heeft mijn voorkeur dat CanalDigitaal zich vrijwillig aansluit bij de geschillencommissie. Als dat niet gebeurt dan overweeg ik een aansluitplicht in te voeren voor aanbieders van programmadiensten. CanalDigitaal zal zich dan, net als de kabelmaatschappijen nu al op vrijwillige basis doen, moeten aansluiten bij een geschillencommissie.” [Radiowereld.NL]