Opnieuw ruzie over frequenties in België

Opnieuw is er in België onenigheid ontstaan over een aantal FM-frequenties. De Franse gemeenschap wil 13 frequenties in Brussel optimaliseren, maar dit is tegen het zere been van de Vlaamse gemeenschap. Verwacht wordt namelijk dat de frequenties gaan storen op een aantal Vlaamse frequenties. Vlaams minister van media Ingrid Lieten stapt nu naar de Raad van State.

Een typisch kenmerk van België is de tweestrijd tussen Vlaanderen en Wallonië. Dat is niet alleen op het gebied van taal, maar ook op gebied van radiofrequenties. Vandaar dat Vlaanderen en Wallonië beiden hun eigen frequenties regelen. In het verleden zorgde dat regelmatig tot storingen bij verschillende radiostations. Dit kwam omdat Waalse en Vlaamse radiostations soms met 0.1 a 0.2 Mhz verschil op enkele kilometers van elkaar vandaan uitzonden.

Om storingen te voorkomen hebben Vlaanderen en Wallonië beiden hun eigen frequentieplan dat, in ieder geval in de grensgebieden, op elkaar afgestemd is. Maar ondanks deze afspraken komt het nog regelmatig voor dat beide taalgebieden met elkaar overhoop liggen over etherfrequenties. Zo werden in 2006 als eens 146 FM-frequenties in Vlaanderen geschorst, nadat de Franse gemeenschap naar de Raad van State was gestapt.

Nu wil De Franse gemeenschap 13 FM-frequenties in de hoofdstad Brussel optimaliseren. Het gaat hier onder meer om de frequenties van Nostalgie (100.0 FM), Twizz Radio (101.4 FM), Contact (102.2 FM), NRJ (103.7 FM) en Bel RTL (104.0 FM). Volgens de Vlaamse gemeenschap is hier echter geen overleg over geweest. Weliswaar heeft de Franse Gemeenschap de wijzigingen meerdere malen in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd, maar telkens met andere karakteristieken. Dat wil zeggen: telkens met andere vermogens en antennediagrammen.

Vooral richting Vlaanderen zou met meer vermogen gestookt gaan worden, waardoor storingen op frequenties van de VRT en Joe FM tot aan Antwerpen worden verwacht. Omdat de Vlaamse gemeenschap geen duidelijk overzicht van de Waalse mediawaakhond CSA heeft ontvangen over de wijzigingen, heeft Vlaams minister van media Ingrid Lieten besloten om naar de Raad van State te stappen. Deze moet zich nu gaan buigen over het feit of de wijzigingen rechtsgeldig zijn.

Ondertussen kunnen de radiostations die gestoord worden niets anders doen dan een klacht indienen bij het CSA, aangezien het om Waalse frequenties gaat. Gezien ervaringen uit het verleden is de kans erg klein dat de mediaregulator acties gaat ondernemen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten