Search
Close this search box.

Vara reageert op afzien deelname PVV aan debat

Naar aanleiding van een cartoon op Vara’s opinie- en debatsite Joop.nl over het PVV-plan om ’tuigdorpen’ in het leven te roepen, wil de PVV nu afzien van deelname aan het verkiezingsdebat ‘De slag om de Eerste Kamer’. Het tv-programma is woensdag live bij de Vara op Nederland 1. De Vara betreurt het dat de PVV niet aanwezig wil zijn op het verkiezingsdebat.

Vara: “Met de opinie- en debatsite Joop.nl wil de VARA het open debat faciliteren. Het is van groot belang dat daar veel gezegd kan worden om het debat goed te voeren. Joop.nl vraagt dagelijks aan diverse opiniemakers om een mening, standpunt of betoog in te dienen, waarop online gereageerd kan worden. In het geval van een cartoon – waarvoor in beeld dezelfde vrijheidsregels gelden als voor bijvoorbeeld een column op schrift – geldt altijd dat over goede smaak te twisten valt. Daarbij hoeven de meningen die in de bijdragen op Joop.nl naar voren komen, niet per definitie ook de mening van de Vara te zijn: er kan op gereageerd en over gedebatteerd worden. Dat geldt ook voor de cartoon in kwestie. En de Vara duwt hiermee de PVV niet in een nazihoek, zoals Wilders beweert: het betreft hier, zoals gezegd, een open debat.”

De Vara heeft de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan, ook in gevallen waar het niet de mening van de VARA betreft. zo schrijft de publieke omroep. “De Vara stelt primair dat de discussie gevoerd moet kunnen worden. Ook met zeer uiteenlopende standpunten (overigens heeft de PVV zelf de vrijheid van meningsuiting ook altijd gebezigd in eerdere gevallen van discussies in binnen- en buitenland rond cartoons).

De Vara betreurt het dat de PVV mogelijk wegloopt voor het live-debat aanstaande woensdag op Nederland 1 met alle landelijke politieke kopstukken vanwege deze cartoon. Wij willen dat debat – juist als organisatie die streeft naar een open discussie, met alle mogelijke, uiteenlopende standpunten – graag ook met de PVV erbij voeren.” [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten