4e Soundprocessing Freakdag 2011

De Sound Processing Freakdag wordt dit jaar voor de 4e keer gehouden op 20 maart 2011. De laatste dag in 2009 was een groot succes. Dit jaar wordt verwacht dat het succes zal worden geëvenaard door een nieuw concept. De organisatie heeft een nieuwe locatie gevonden met een professionelere opzet. Tevens zijn dit jaar een groot aantal vertegenwoordigers van diverse merken aanwezig die met hun laatste producten diverse presentaties zullen geven.

Volgens de organisatie wordt dit jaar de focus gelegd op de eind gebruiker(s). Denk hierbij aan de engineer, de station manager en uiteraard de deejay. Dit wordt vervolgens opgedeeld in twee thema’s.

Thema één: 
Hoe waarborg je continuïteit van je on-air kwaliteit m.b.t. audio processing in een echte live deejay situatie? Dit is met name van toepassing op de landelijke radiostations die voornamelijk binnen een bepaald format blijven.

Dit thema zal worden toegelicht door Eric Holzhauer. Eric is betrokken bij de processing van grote landelijke radiostations en zal uit kennis en ervaring een presentatie geven met diverse voorbeelden uit de praktijk. Eric heeft voor deze dag speciale audio clips samengesteld waarin stem, jingles, muziek en reclame zijn verwerkt, waarmee een live situatie wordt gesimuleerd. Eric heeft op deze dag ook de beschikking over alle audio processors van de betrokken fabrikanten, zowel de oudere als de nieuwste modellen. Geïnteresseerden kunt alvast de mix downloaden via de link onderaan dit artikel.

Thema twee:
Hoe breed is de sweet spot van een processor in een wisselende format omgeving? De sweet spot van een processor is een setting waarin een processor het best presteert. Maar vaak is deze instelling op een beperkte format en bron materiaal toepasbaar. Geen probleem als het station  aan een vaste format vast zit maar wel een probleem als het format van dag tot dag of zelfs uur tot uur wisselt. Daarom is deze vraag van toepassing op de lokale en regionale omroepen met een wisselende format en bron materiaal. Dit zal ook behandeld worden door alle betrokken fabrikanten.

De organisatie heeft aan alle fabrikanten een duidelijk kader  gegeven waarbinnen zij vrij waren een preset te maken voor hun processors, waarmee ze denken dit vraagstuk het beste op te lossen dan wel aan te tonen. Hiervoor heeft de organisatie een audio clip beschikbaar gesteld. Elke fabrikant komt dus naar de Processing Freak dag met presets, speciaal gemaakt voor deze dag.

Een unieke gelegenheid om de fabrikanten de kans te geven te laten zien wat zijn/haar processor kan op een enigszins gelijkwaardig speelveld. Hieruit kunnen geïnteresseerden ook mooi opmaken wat de persoonlijke interpretatie van een fabrikant is. Bezoekers zouden zo een filosofie van de fabrikant kunnen opmaken. Met deze opzet hoopt de organisatie een opzet gecreëerd te hebben die de objectiviteit waarborgt en iedereen gelijke kansen geeft.

A-B vergelijkingen:
De thema’s zullen in de middag worden behandeld. De A-B vergelijkingen worden, in tegenstelling tot in 2009, niet tussen merken gehouden. In plaats daarvan gaat ieder merk voor zich vergelijken tussen zijn oude en de nieuwe processors. Hiermee wordt direct de kans aan de fabrikant geboden om zijn/haar nieuwste processor te presenteren en aan te tonen dat het een beter product dan de vorige is.

Fabrikanten en sprekers:
De dag is goed vertegenwoordigd met prominente merken en de mensen achter de merken. Zo zal Genelec een presentatie geven over monitoring. Dit is een zeer belangrijk onderdeel in het gehele proces van het inregelen van een processor. Aanvullend zal Peter van Beusekom de presentaties van Orban voor zijn rekening nemen. Simon Daniels van Worldcast zal een presentatie geven over de nieuwe lijn van Audemat. Audemat is bekend uit de monitoring wereld maar betreed nu ook de processing markt.

Jeff Keith en Danny Theunissen zullen de Vorsis producten toelichten. Vorsis heeft een geheel andere topologie dan de andere merken en zal dit in de middag met de A-B aan de test onderwerpen. Frank Foti en Cornelius Gould van Omnia zullen samen met Media Utilities de presentaties van de Omnia producten verzorgen. Zij zullen enkele nieuwe technieken toelichten en bezoekers een kijkje in de toekomst geven wat ze kunnen verwachten van Omnia. Tot slot is Leif Cleassen aanwezig met zijn Breakaway software processing en nu ook harware processing?!

Tot slot:
Het belooft dus een leuke dag te worden waarbij de organisatie geprobeerd heeft om structuur aan te brengen door het behandelen van de twee thema’s. En er is die dag genoeg te zien naast processing als je niet specifiek in processing geïnteresseerd bent. Alleen al voor de sprekers is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan deze dag en onder het genot van een hapje en drankje het een en ander op te steken. Doordat er een professionelere locatie is gekozen zag de organisatie geen andere mogelijkheid dan een kleine entree te moeten vragen.

Radio.NL heeft het genoegen om een aantal kaarten voor deze dag weg te geven. Stuur een mailtje met naam en adres naar processingfreakdag2011@radiowereld.nl en doe mee aan de loting. Je kunt tot 13 maart 2011 meedoen. 14 maart 2011 zullen wij de winnaars per mail op de hoogte stellen. Kijk op de site van de organisatie voor de laatste informatie en locatie gegevens. [F/Radio.NL]

Gerelateerde berichten