De West-Duitse publieke radiozender WDR 4 is flink aan het moderniseren. Inmiddels is het aantal schlagers op het station drastisch verminderd en wordt er meer internationale melodieuze muziek gedraaid. Met ingang van maandag 21 maart gaat ook de programmering op de schop en komt er meer gesproken woord.
Sinds de start in 1984 draaide WDR 4 overwegend schlagermuziek. Slechts incidenteel werd een Engelstalige oldie gedraaid. Maar de doelgroep van het station veranderd. Weliswaar blijft het station zich richten op 45+ers, maar de huidige generatie is al opgegroeid met Engelstalige hits. De tijd dat de Duitse hitlijsten voor het overgrote deel volstonden met schlagers is al lang en breed voorbij.
Om met de tijd mee te gaan heeft WDR 4 de afgelopen maanden flink gesleuteld aan het muziekformat. Het aantal schlagers op de zender is drastisch verminderd. Artiesten als Udo Jurgens, Roland Kaiser, Freddy Quinn en Vicky Leandros worden nu vermengd met internationale melodieuze muziek. Te denken valt dan aan artiesten als Pussycat, Herman’s Hermets en The Beatles. Maar ook hits van Alphaville, Celine Dion, Cher, Supertramp en Buchs Fizz komen voorbij. Het streven is om 50% schlagers en 50% internationale melodieuze muziek te draaien.
Naast een gewijzigd muziekformat gaat ook de programmering op de schop. Populaire programma’s als ‘Morgenmelodie’, ‘Pavillon’, ‘Gut aufgelegt’, ‘Musik-Café’ en ‘Bistro’ gaan verdwijnen. In plaats hiervan is ’s ochtends tussen 6 en 10 uur ‘Guten Morgen’ te horen, gevolgd door vier uur ‘Hallo NRW’. Tussen 14 en 18 uur wordt vanaf 21 maart ‘Unser Nachmittag’ uitgezonden. Hierin blijft het nieuwsmagazine ‘Der Tag um fünf’ te horen, al wordt deze ingekort van 20 minuten tot een kwartier.
De avondprogrammering met veel specialistische muziek als folklore, blaasmuziek, chansons en operette blijft intact. Ook de dagafsluiting ‘Musik zum Träumen’ blijft, al gaat dat programma voortaan door het leven als ‘Am Rande der Nacht – Musik zum Träumen’.
In de toekomst is er ook meer gesproken woord te horen op WDR 4. Het station wil meer gaan inzetten op regionale informatie. Een goed voorbeeld hiervan is dat het programma zes keer per dag ontkoppeld gaat worden voor regionale weersinformatie. Iedere regio krijgt dan op maat gemaakte weerberichten.
Tenslotte veranderden ook de nieuwsbulletins op WDR 4. Het station stapt af van de klassieke manier van nieuws lezen. Dit houdt in dat WDR 4 stopt met het laten lezen van de bulletins door één persoon, zoals we dit hier in Nederland kennen van het ANP en Novum. In plaats hiervan gaat WDR 4 zogenaamde ‘O-Ton-Nachrichten’ brengen, waarin gesproken bijdragen van verslaggevers, correspondenten en delen van interviews zitten.
WDR 4 is in bijna heel Nederland via de kabel te ontvangen. Het station is dan ook behoorlijk populair onder ouderen. In het oosten en zuidoosten van ons land is WDR 4 ook via de ether te ontvangen. [RS/Radio.NL]