Turkse premier ontkent beknotting media

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag de beschuldigingen dat hij zou hebben geprobeerd de media tot zwijgen te brengen ontkend. Volgens Erdogan zitten er op dit moment 27 journalisten in de gevangenis. Niemand wordt volgens hem echter vervolgd voor het ‘bekritiseren van de regering’. De journalisten worden beschuldigd van een poging de regering omver te werpen, lidmaatschap van een terroristische organisatie, seksueel misbruik en vervalsing.

De Turkse autoriteiten hebben vorige week zeven verslaggevers opgepakt, omdat zij banden zouden hebben met het Ergenekon-netwerk. Dit netwerk zou in 2003 voorbereidingen hebben getroffen voor een couppoging. Westerse regeringen en internationale media hebben dinsdag hun zorgen geuit over de arrestaties.

Turkse mediawaakhonden zeggen dat er meer dan zestig journalisten in Turkse gevangenissen zitten. Ze beschuldigen de Turkse regering ervan magere bewijzen te gebruiken om de verslaggevers aan te klagen. [Novum/AP/Radio.NL]

Gerelateerde berichten