De AVRO en de TROS gaan fuseren. Dat lieten de voorzitters van de publieke omroepen vrijdagmiddag weten op een gezamenlijke persconferentie. De twee willen samen de grootste publieke ledenomroep worden. De twee omroepen hebben een intentieverklaring voor de ‘verregaande samenwerking’ getekend.
Beide merken blijven na de fusie bestaan, zei voorzitter van de raad van toezicht van de TROS Ed Nijpels. Hij zei ook dat de bal nu weer in Den Haag ligt. “Zij moeten de fusie mogelijk maken. Er zijn wel voorwaarden die we aan de minister en de Tweede Kamer stellen.”
Op de foto (van links naar rechts): Ed Nijpels (voorzitter Raad van Bestuur TROS), Willemijn Maas (algemeen directeur AVRO), Peter Kuipers (directeur TROS) en Paul Smits (voorzitter bestuur AVRO)
Zo zijn de omroepen van mening dat bij het verdelen van zendtijd en budgetten onderscheid gemaakt moet worden tussen gefuseerde omroepen en omroepen die zelfstandig door willen gaan. Gefuseerde omroepen mogen volgens de AVRO en de TROS meer aanspraak maken op zendtijd en budget.
Het kabinet bezuinigt in totaal tweehonderd miljoen euro op de publieke omroepen, zo staat in het regeerakkoord. Verder moet het aantal omroepen worden teruggebracht tot acht. Minister van Cultuur Marja van Bijsterveldt (CDA) kondigde al aan omroepen het liefst te zien fuseren. Ze zei dat financieel aantrekkelijk te gaan maken.
AVRO-directeur Willemijn Maas zei dat de omroep intensieve gesprekken heeft gevoerd met de VPRO en de TROS. Volgens haar heeft de VPRO uiteindelijk gekozen voor zijn eigen weg.
Na een fusie tussen AVRO en TROS ontstaat volgens Maas een ‘prachtig, mooi, onafhankelijk omroepbedrijf’ met programma’s in alle genres. “We kunnen samen heel veel mensen bereiken. Samen zijn we er voor iedereen, van Volendam tot aan de grachtengordel.” De fusie tussen de AVRO en de TROS komt onverwacht, aangezien de AVRO eerder nog leek aan te sturen op een fusie met de VPRO.
AVRO-voorzitter Paul Smits zei dat gedwongen ontslagen niet te voorkomen zijn. “Maar die zouden door de draconische bezuinigingen sowieso al vallen.” Bij de AVRO werken momenteel ongeveer 225 mensen en bij de TROS 210.
Minister Van Bijsterveldt liet in een reactie weten blij te zijn dat de omroepen elkaar gevonden hebben. “Hun fusieplan is absoluut een stap in de goede richting: een efficiënte en slagvaardige publieke omroep.”
TROS-directeur Peter Kuipers zei in zijn nieuwjaarsspeech graag het gesprek aan te gaan om een bestuurlijke vereenvoudiging van de publieke omroep in gang te zetten. Hij zei toen dat dat een combinatie met de omroepen MAX en WNL of AVRO en WNL de voorkeur had.
De VVD is vol lof over de aangekondigde fusieplannen van TROS en AVRO. De partij laat in een reactie weten de voorgenomen fusie een goede stap naar een ’toekomstbestendig en modern omroepbestel’ te vinden. Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg vindt het ‘heel goed nieuws’ dat Hilversum ‘eindelijk’ in beweging komt. De voorwaarden die de omroepen aan de politiek stellen – een andere financiering waarbij ledentallen zwaarder tellen – zijn volgens de VVD in lijn met de afspraken in het regeerakkoord. [Radio.NL/Novum]