De EO wil een zelfstandige omroep blijven en kan van daaruit voluit door met de missie, verwoord in het motto van ‘Leef je geloof’. Dat is voor de EO de uitkomst van de onderhandelingen die alle omroepen gezamenlijk voerden en die de NPO woensdagmiddag bekendmaakte.
Arjan Lock, directeur van de Evangelische Omroep: “Ik ben dankbaar dat de EO zelfstandig kan blijven. Ik voel dat in deze tijd van secularisatie de ruimte voor het Evangelie overal afneemt. Maar als omroep houden wij een uniek instrument in handen om met die prachtige boodschap naar buiten te treden.”
De EO-directeur beschouwt dit als een eerste belangrijke stap. De onderhandelingen gaan nu verder over wat precies de ruimte en bijbehorend budget voor de EO en andere omroepen wordt. Lock geeft alvast aan: “De EO onderscheidt zich met een heel eigen geluid. Dat verdient erkenning in ruimte en budget.”
Pluriform
De EO is blij met het nu bereikte akkoord. “Zo blijft een pluriform bestel overeind, waarin wij een van de smaakmakers zijn,” stelt EO-directeur Arjan Lock. En waarin de EO dus haar eigen boodschap onversneden kan blijven uitdragen. “Dat was overigens voor de andere omroepen geen issue,” aldus Lock. “Iedereen ziet dat we een geheel eigen en missionair geluid hebben. Ons motto ‘Leef je geloof’ is verbonden aan al onze programma’s en aan alles wat we verder doen.”
Leden
“De betrokkenheid van onze leden is groot. Zij leven mee, bezoeken onze activiteiten, hebben kritiek als ze het ergens niet mee eens zijn en laten het horen als ze iets mooi vinden. Als enige omroep hebben we ook ruim tweeduizend vrijwilligers die zich kosteloos inzetten. Dit bewijst dat wij maatschappelijk een belangrijke rol spelen. Welke andere omroep heeft dat?” aldus de EO.
Akkoord in het kort
Het bereikte akkoord gaat pas in in 2016 en omvat volgens de EO de fusie van 6 bestaande omroepen tot 3 nieuwe (TROS-AVRO, VARA-BNN en NCRV-KRO) en het zelfstandig voortbestaan van 3 andere omroepen, waaronder de EO.
Ook NOS en NTR blijven als taakomroepen zelfstandig. Powned en WNL zijn niet bij de plannen betrokken omdat ze pas net zijn begonnen en het nog niet duidelijk is of ze door mogen. Dat staat in een brief (.pdf) van de PO, die Van Bijsterveldt donderdag ontvangt.
Het is nog niet bekend of Minister Van Bijsterveldt daarmee tevreden is: de lijst omroepen is wel teruggebracht tot 8 omroepen. Maar of hierdoor de publieke omroepen ook genoeg bezuinigen is nog niet bekend.
200 miljoen euro
Vanaf 2015 moet de Publieke Omroep 200 miljoen euro bezuinigen, door de fusies hoopt men dit te halen. De minister laat pas over een maand weten of dit plan van de PO wordt goedgekeurd, [Radiowereld.NL]