Operatie Cold Turkey, de shocktherapie met een vegetarisch dieet voor het personeel van VPRO, HUMAN, NTR en VARA eind maart, was onderdeel van een nieuw tv-programma van Britta Hosman en Jorien van Nes. Dit programma is te zien op 29 mei om 20.15 uur Ned2. Voor de VPRO onderzoeken zij de overdaad van vlees- en visconsumptie, de gevolgen ervan en de alternatieven.
Kan een assortiment van vlees en vis worden verdreven uit de bedrijfskantine, zoals de sigaret al lang is verbannen uit kantoren en openbare ruimten? Kan mensen worden opgelegd wat ze tijdens hun werkdag consumeren?
Britta Hosman, die de kantinebezoekers na het experiment toesprak, bood haar welgemeende excuses aan voor het feit dat niemand van tevoren op de hoogte was van de plannen. “We wilden weten hoe zo’n omslag zou vallen in een omgeving waar kritische journalisten en programmamakers werken. En dus moesten we jullie op deze manier overvallen. Gelukkig werden we hierin gesteund door onze directeuren.”
Onder leiding van Hosman, die zich liet vergezellen door twee cameraploegen, werd ook een stemming gehouden onder de aanwezigen in de VPRO kantine over de vraag of het assortiment definitief vis- en vleesvrij moet worden. Even leek het een CDA congres, waarbij onduidelijk was naar welke kant de balans uitsloeg. Totdat iemand zich hardop afvroeg waarom niet werd gestemd over de vraag of er voortaan alleen maar biologisch vlees verkrijgbaar moest zijn. “Dan wordt het natuurlijk allemaal wel duurder”, benadrukte Hosman. Bij de stemming die volgde sprak een overweldigende meerderheid zich uit voor biologisch vlees. [Radiowereld.NL]