Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ingestorte mast vanaf maandag ontmanteld

De vrijdag ingestorte zendmast in Hoogersmilde wordt vanaf maandag ontmanteld. De werkzaamheden gaan drie tot vier weken duren. Het onderzoek naar de oorzaak begint woensdag. Dat laat de gemeente Midden-Drenthe zondagavond weten. De eigenaren van de mast, Novec en Alticom, beginnen maandagochtend met de voorbereidingen voor de ontmanteling van het ingestorte deel.

In het weekend hebben ze een plan van aanpak gemaakt. De werkzaamheden worden uitgevoerd door het Schiedamse bedrijf Mammoet, dat is gespecialiseerd in het hijsen en vervoeren van zwaar materieel.

De 294 meter hoge mast in Hoogersmilde stortte vrijdag in door een brand. Het blussen werd bemoeilijkt doordat het vuur op zo’n honderd meter hoogte woedde. Omdat er nog materiaal van het gevaarte kon vallen, bleef het gebied rond de mast afgesloten. Er zijn geen gewonden gevallen.

Maandag wordt begonnen met het verstevigen van de toegangsweg naar de mast, zodat zwaar transport mogelijk is. Ook wordt het terrein geschikt gemaakt voor de kraan die nodig is voor de hijswerkzaamheden. Deze voorbereidingen en het plaatsen van de hijskraan nemen ongeveer tweeëneenhalve dag in beslag.

Dinsdag wordt met zeecontainers een tunnel gebouwd, waardoor de recherche vanaf woensdag de toren in kan om de oorzaak van de instorting te onderzoeken. Met het hijsen en vervoeren van de afgebroken stukken wordt donderdag een begon gemaakt. Deze delen gaan naar een sloper of naar een locatie waar de politie ze kan onderzoeken.

Burgemeester van Midden-Drenthe Jan Broertjes is blij dat de werkzaamheden kunnen beginnen. De bewoners van een boerderij in de buurt mogen nog niet naar huis. Broertjes heeft hen op de hoogte gesteld van de laatste stand van zaken. Wanneer ze terugkunnen keren naar hun woning is nog onduidelijk.

Mastbeheerder Alticom waarschuwde in 2007 dat de situatie onveilig in de mast was, doordat er veel partijen tegelijk op de toren werken en zendantennes moeilijk van mastconstructies zijn te onderscheiden. Medewerkers zouden risico lopen te verbranden of te worden geëlektrocuteerd, meldde de NOS op basis van een rapport. Of er iets met het rapport is gedaan, is onbekend.

De zendmast bediende een groot deel van Noord-Nederland. Een noodmast in het Friese Tjerkgaast heeft dat deels opgevangen. Een noodmast op een defensieterrein in Assen moet de meeste functies van de ingestorte mast overnemen, maar het duurt nog dagen voordat die in gebruik kan worden genomen. De mast moet dinsdag staan, maar dan moet er nog apparatuur in worden geplaatst. [Novum/RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten