Mast bij Lopik vanaf maandag weer in gebruik

De zendmast bij Lopik is zondag kort voor middernacht weer in gebruik genomen. De radio-ontvangst in het midden van Nederland moet vanaf maandag weer als vanouds zijn, verwacht mastbeheerder Novec. De mast in het Utrechtse IJsselstein werd vrijdag uit voorzorg buiten gebruik gesteld na een brandje als gevolg van een oververhitte kabel.

“Er was schade ontstaan aan een aantal kabels, die in het weekend zijn vervangen”, zegt een woordvoerder van Novec.”Monteurs hebben afschuwelijk hard gewerkt, op grote hoogte en in een nauwe omgeving. Ze leggen er nu de laatste hand aan en schakelen dan de boel weer in.”

In Hilversum was een noodmast geplaatst met nieuwe zenders. Daardoor konden al veel mensen weer via de FM luisteren naar de weggevallen zenders. Als ‘Lopik’ weer functioneert, kan die noodvoorziening worden uitgeschakeld.

De brand staat los van die in de zendmast bij Hoogersmilde in Drenthe, meldde Novec zaterdag, hoewel eventueel verband nog wel wordt onderzocht. Bij extra controles van de dertig overige masten in Nederland zijn geen bijzonderheden ontdekt.

De vrijdag ingestorte zendmast in Hoogersmilde wordt vanaf maandag ontmanteld. De werkzaamheden gaan drie tot vier weken duren. Het politie-onderzoek naar de oorzaak begint woensdag.  [Novum/RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten