‘Regering Pakistan keurde moord journalist goed’

De Pakistaanse regering heeft de moord op onderzoeksjournalist Saleem Shahzad ‘gesanctioneerd’, heeft de Amerikaanse militaire stafchef admiraal Mike Mullen donderdag gezegd. Door anderen wordt de moord op Shahzad toegeschreven aan de machtige Pakistaanse geheime dienst, maar Mullen wilde zo ver niet gaan.

De admiraal heeft de afgelopen vier jaar als voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven veel met Pakistaanse functionarissen gesproken en bij hen aangedrongen op agressiever optreden tegen extremisten in het grensgebied met Afghanistan. Hij is de eerste hooggeplaatste Amerikaan die de Pakistaanse regering openlijk met de moord op Shahzad in verband brengt. Enkele weken na de moord op Shahzad werd een andere Pakistaanse journalist door mannen in politieuniform in elkaar geslagen.

Tegenover journalisten die geaccrediteerd zijn bij het Amerikaanse ministerie van defensie zei Mullen donderdag Pakistan nog altijd bezig is zijn relatie met de Verenigde Staten te herzien, na de commandoraid op de schuilplaats van Osama bin Laden. Mullen zei niet te weten hoe de relatie zich uiteindelijk zal ontwikkelen.

Een anonieme Pakistaanse regeringswoordvoerder noemde de uitlatingen van Mullen vrijdag ‘uitermate onverantwoordelijk’. Hij zei dat een Pakistaanse regeringscommissie onderzoek doet naar de zaak en wie daar ‘nationaal of internationaal’ iets over te melden heeft moet dat bij die commissie doen.

De 40-jarige Shahzad schreef voor de Asia Times Online en verscheidene andere publicaties. Hij hield regelmatig gevoelige onderwerpen tegen het licht, zoals de veronderstelde banden tussen extremisten en de staat. Zijn zwaar gehavende lijk werd eind mei gevonden nadat hij vrienden had verteld dat hij door de geheime dienst ISI werd bedreigd.

In Pakistan kwamen vorig jaar minstens acht journalisten om het leven, zegt het Comité ter bescherming van journalisten (CPJ) in New York. [Novum/AP/RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten