Tiende jaargang voor NOS Studio Voetbal

NOS Studio Voetbal beleeft aankomend voetbalseizoen alweer de tiende jaargang. De eerste aflevering van het wekelijkse voetbalprogramma, met Jan van Halst als nieuwe vaste tafelgenoot van presentator Jack van Gelder, staat zondag 31 juli op het programma. Aan tafel zitten, behalve Van Halst, komende zondag in ieder geval Jan Mulder en Arno Vermeulen.

De aftrap van NOS Studio Voetbal is wekelijks rond 22.15 uur op Nederland 1.

NOS Studio Voetbal heeft na 350 afleveringen een nog altijd groeiend kijkerspubliek. Naar de allereerste uitzending, zondag 18 augustus 2002, keken gemiddeld 700.000 mensen. Het gemiddelde van de eerste zeventien afleveringen in datzelfde jaar was 670.000. In de loop der tijd groeide de belangstelling tot een gemiddelde van boven de 900.000 kijkers per jaar. Het jaargemiddelde van vorig jaar was 930.000, terwijl de ‘tussenstand’ voor 2011 over negentien afleveringen 1.050.000 is.

De meest bekeken uitzending aller tijden met 1,9 miljoen kijkers dateert van zondag 15 augustus 2004. Vorig jaar trok de editie van zondag 24 oktober, de dag dat PSV Feyenoord met 10-0 versloeg, met 1.450.000 ‘supporters’ de meeste belangstelling.

Verder is het opvallend dat het gemiddelde opleidingsniveau van de kijkers van NOS Studio Voetbal voor een sportprogramma relatief hoog is. De man-/vrouwverdeling is vanaf het begin stabiel: 61% van de kijkers is man, tegen 39% vrouw.

NOS Studio Voetbal kwam vanaf de voetbaljaargang 2002/2003 in de plaats van NOS Studio Sport Eredivisie op Maandag, dat tot op dat moment op maandagavond stond geprogrammeerd. Het (na-)bespreken van de voetbalactualiteit en de dat weekend gespeelde wedstrijden vormen de basis van het programma. Verder ging NOS Studio Voetbal werken met een vaste analyticus in de persoon van Youri Mulder. Hugo Borst begon als columnist en werd een seizoen later vaste tafelgast. In het eerste jaar was de presentatie afwisselend in handen van Humberto Tan en Jack van Gelder.

De vaste analytici – Tom van ’t Hek, Jan Mulder, Youri Mulder, Arno Vermeulen, Kees Jansma en Ronald Waterreus – keren ook komend seizoen terug. Het gezelschap aan tafel wordt verder regelmatig aangevuld met een wisselende invité uit de vaderlandse voetbalwereld, waaronder internationals van het Nederlands elftal. [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten