Vlaanderen: VRT krijgt derde televisienet

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over een nieuwe beheersovereenkomst voor de VRT. Dat document bepaalt de toekomst van de openbare omroep voor de volgende vijf jaar. Dit meldt de nieuwsredactie van de VRT. Er is nu definitief beslist dat de Vlaamse openbare omroep de komende jaren een derde volwaardig televisiekanaal krijgt dat gericht is op kinderen en jongeren.

Momenteel heeft de VRT twee volwaardige televisiekanalen: Eén en Ketnet/Canvas (het oude TV2). Ketnet vult met kinderprogramma’s de dagprogrammering van het tweede net, terwijl Canvas de avonduren vult met onder andere actua, wetenschap, geschiedenis en sport. Maar regelmatig moet Ketnet overdag wijken voor sport.

Splitsing
Aan deze situatie komt in de loop van 2012 een einde, want de VRT krijgt een derde net.

Hierdoor worden Ketnet en Canvas gesplitst. Ketnet zal een aanbod brengen voor kinderen, maar op de zender zal er in de toekomst ook een aanbod voor jongeren uitgebouwd worden.

“Vanaf 1 september 2013 moet er twee à vier avonden per week, vanaf 20 uur een jongerenaanbod zijn”, zegt minister van Media Ingrid Lieten. “De VRT heeft al bewezen met de radiozenders Studio Brussel en MNM dat ze een eigentijds aanbod voor jongeren kan ontwikkelen. De vraag is om dit nu ook op tv te doen.”

Op Canvas komt er in de namiddag meer ruimte voor cultuur en nieuws. “Die nieuwsuitzendingen en actualiteitenprogramma’s zijn ook aantrekkelijk voor senioren die niet zo graag tot de laatavondprogramma’s opblijven”, aldus de minister.

Commerciëlen niet blij
De nieuwe beheersovereenkomst van de VRT is slecht nieuws voor de commerciële omroepen in Vlaanderen. Dat zegt Peter Quaghebeur, algemeen directeur van de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa): “De VRT heeft geen derde kanaal nodig, ze hebben al een marktaandeel van meer dan veertig procent.” De VMMa heeft met JIM en vtmKzoom zelf twee zenders voor kinderen en jongeren.

De komst van een derde televisiekanaal hing al een tijdje in de lucht. “We hebben daar al van in het begin tegen geprotesteerd, maar de Vlaamse regering hield duidelijk geen rekening met de bezwaren van de commerciële omroepen”, zegt Quaghebeur.

Meer geld
Naast een derde televisiekanaal krijgt de VRT opnieuw meer geld. Vanaf 2012 krijgt de VRT 293,4 miljoen euro per jaar. Dit is 18 miljoen euro meer dan dit jaar. Ook zijn de schulden van de omroep afgelost, zodat de vRT met een schone lei kan beginnen.

Eigen bodem
Aanbod van eigen bodem brengen, is een belangrijke doelstelling. Minstens 25 procent van het productiebudget voor televisie zal worden besteed bij externe productiehuizen. Exclusiviteitsovereenkomsten, zoals de VRT enige tijd had met Woestijnvis, zijn uitgesloten. De VRT gaat 25 procent Vlaamse muziekproducties uitzenden. Voor Radio 2 is het streefcijfer vastgelegd op 30 procent en voor Radio 1 op 15 procent.

Wereldomroep
Radio Vlaanderen Internationaal, de Vlaamse Wereldomroep, gaat verdwijnen, maar er komt een alternatief. Radio 1 en Radio 2 worden per satelliet wereldwijd uitgezonden en alle radiokanalen zijn ook wereldwijd via het internet te beluisteren. [RS/De Redactie/RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten